sâmbătă, februarie 27, 2010

Necazuri? Probleme? Incercari?


Cuvinte rostite de pastorul Luigi Mitoi in predica "Etapele vietii lui Moise", pe care o puteti asculta aici: http://www.resursecrestine.ro/predici-audio/Luigi%20Mitoi/Eroii%20Bibliei.htm

De mentionat ca: un text luat din context este un pretext. Asadar, nu interpretati gresit anumite informatii scrise mai jos, ca fiind independente. Unele sunt, dar altele nu. :)

Citez: " Nimic nu este la intamplare. Toate lucrurile sunt in providenta lui Dumnezeu care guverneaza istoria in functie de voia Sa. [...]

Viata este un lucru complicat. Viata este un proces compus din evenimente si la inceputul vietii esuam in anumite evenimente pentru ca nu stim cum sa ne comportam mai bine. [...]

Moise a trait 120 de ani: nu putin, nu mult. Atunci cand spui putin, putin este un cuvant care exprima absolutul subiectivismului. Ce inseamna putin? Putin e in general ce nu ne ajunge noua, dar nu intotdeauna tot ce nu ne ajunge noua e putin. Mult, de asemenea este un cuvant flexibil: nu intotdeauna ce spunem noi ca-i mult e mult. [...] Moise a trait 120 de ani. Daca noi am fi trait 300, Moise ar fi trait putin 120, dar pentru ca noi traim 70-80, Moise traieste mult 120. Ce subiectiv e omul cand apreciaza lucrurile in functie de dorintele si realitatea din viata lui.[...]

Moise este un alt om de la o perioada la alta. Te uiti la el in prima perioada si zici: "Asta-i Moise!". Il intalnesti mai tarziu intr-o alta perioada de timp si desi seamana cu Moise, nu mai e el. La fel se intampla in a III-a perioada de timp, cand spui: "El e Moise!". Si-ti dai seama ca nu e nici Moise pe care l-ai cunoscut, nici cel care ti-a creat probleme data trecuta cand l-ai vazut si nu era el, e un altul. Si spui: "Domnule, cati oameni pot fi intr-un om?". Probabil ca raspunsul e: "Multi." ;)) [...]

Oamenii care n-au o viata publica cred ca e o mare fericire in viata publica, dar cei care o au, isi dau seama ca atunci cand traiesti doar pentru altii nu mai ai timp sa traiesti pentru tine.[...]

Ei au uitat, dupa cum oamenii uita multe lucruri, si de cele mai multe ori cele pe care ar trebui sa le tina minte. ;)) [...]

Evenimenul acesta de criza, din viata lui Moise, il pune in fata unor realitati pe care el nu le-a cunoscut. [...]

Sa nu fi incercat, sa nu treci prin teasc, sa nu simti durerea, sa nu gusti din ea, inseamna sa mori cum te-ai nascut fara sa inveti nimic din viata.[...]


Daca in viata dumitale nu va veni o criza, simpla dorinta de a te schimba, nu se va realiza.

Ce-l obliga pe om sa se schimbe, este criza. [...]

Criza, desi doare ca biciul, e o mare binecuvantare. :) [...]

Dumnezeu nu inalta ce e inaltat. Dumnezeu inalta ce e smerit. [...]

Orice te opreste sa inveti sa fi om este un blestem: banii te pot opri, scoala te poate opri, aerele te pot opri -adica mandria, prostia si multe alte lucruri care par sanse si privilegii. [...]

Sa traiesti 40 de ani si sa nu-L cunosti pe Dumnezeul cerului si al pamantului e culmea falimentului. Si Moise a trait 40 de ani si nu L-a cunoscut pe Dumnezeu. Si Dumnezeu este obligat sa aduca o criza, o durere, un necaz, o nenorocire in viata lui, ca sa-l scoata din starea de MEDIOCRITATE si sa-l duca sa-l implice intr-o scoala a durerii ca sa scoata spuma din el, sa scoata untul din el, sa scoata smantana din el.

Metoda lui Dumnezeu sa formeze oameni este UMILINTA.

Metoda lui Dumnezeu sa formeze oameni este SUFERINTA.

Metoda lui Dumnezeu sa formeze oameni este SINGURATATEA.

Metoda lui Dumnezeu sa formeze oameni este ANONIMATUL.

Moise avea nevoie de o asemenea umilinta pentru ca mai tarziu sa poata sa faca si lucruri mari. [...]

Ascultati-ma, cei carora va trece prin minte sa faceti lucruri mari inainte sa faceti lucrurile mici: Dumnezeu va sta impotriva. Daca vrei sa cuceresti doua cetati, mai intai trebuie sa cuceresti una.

Daca nu sti sa faci lucrurile mici, cum iti permiti sa-ti treaca prin minte sa faci lucrurile mari?
Regula asta la Dumnezeu e fundamentala.

Pe om nu-l face credincios luxul, ci necazul, durerea. [...]

Si acum uitati statistica lui Dumnezeu: te pregateste doua zile ca sa slujesti una, te pregateste 80 de ani ca sa slujesti 40, te pregateste 2 ore ca sa slujesti o ora. => Timpul de pregatire este dublul timpului de slujire.



Umilinta care vine de la Domnul nu e vesnica, ea e doar o scoala si cand ai trecut examenul, Dumnezeu te scoate din scoala si te baga in fabrica.

Cand un om nu trece prin suferinta, poate sa aiba cata scoala vrea, ca scoala-i buna, dar nu-i destula. Cand un om nu trece prin singuratate si anonimat, cand un om nu ramane odata in viata singur cu oile, sa se vada ultimul om de pe fata pamantului si sa-si piarda epoletii, omul acela inca nu e incercat si inca nu este un om intreg.

Sa nu ne suparam pe Dumnezeu si sa nu cartim daca in viata trecem prin necazuri, pentru ca necazurile ne invata o parte a vietii pe care n-am stiut-o pana acum.

Necazurile, ne dau jos din starea de printi, si ne COBOARA CU PICIOARELE PE PAMANT unde traiesc oamenii care sunt chemati in slujba. [...]

Dumnezeu nu cheama printzi in slujire! Dumnezeu il ia pe printz, il pune in presa si apasa pana nicinu mai miroase a printz si atunci ii spune: "Acum du-te si slujeste!"

Procesul acesta este un proces lung, dureros, complicat si probabil ca la modul absolut nu se finalizeaza niciodata. " Citat inchis ;)).



De ce suntem asa de prostuti? ;))




Nu stiu...eu tot continui sa ma intreb de ce suntem/sunt asa de ingusta in gandire? Ma tot gandesc la asta...e atat de usor sa gandesti gresit si sa te complici doar in a vedea ce se vede si in a nu vedea, a nu cauta, a nu intelege nevazutul.

Cand Dumnezeu spune ca scopul lui primordial este: "Fiti sfinti caci Eu sunt sfant":

Exodul 22:31 Să-Mi fiţi nişte oameni sfinţi.
Leviticul 11:44 Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru; voi să vă sfinţiţi, şi fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt;
Leviticul 11:45 Căci Eu sunt Domnul, care v-am scos din ţara Egiptului, ca să fiu Dumnezeul vostru, şi să fiţi sfinţi; căci Eu sunt sfânt.
Leviticul 19:2 "Vorbeşte întregii adunări a copiilor lui Israel, şi spune-le: Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul, Dumnezeul vostru.
Leviticul 20:7 Voi, să vă sfinţiţi, şi să fiţi sfinţi, căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.
Leviticul 20:26 Voi să-Mi fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul; Eu v-am pus de o parte dintre popoare, ca să fiţi ai Mei.
Numeri 15:40 vă aduceţi astfel aminte de poruncile Mele, să le împliniţi, şi să fiţi sfinţi pentru Dumnezeul vostru.

Romani 1:7 Deci, vouă tuturor, care sunteţi preaiubiţi ai lui Dumnezeu în Roma, chemaţi să fiţi sfinţi: Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos!

1 Petru 1:15 Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră.
1 Petru 1:16 Căci este scris: "Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt".
1 Petru 3:15 Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn." Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţe şi teamă,


atunci de ce suntem asa ingusti? Cand El spune ca vrea sa puna in noi CARACTERUL lui CHRISTOS, de ce ne tot miram si ne tot intrebam : Ca de ce asta nu merge cum vreau eu? De ce mi se intampla asta? De ce trebuie sa trec prin asta? Pentru ce a venit asta peste mine? De ce?... etc.

Daca El spune ca :

"Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, şi căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul.
Ci cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre." Isaia 55:9

de ce continuam sa ne uitam doar la ce se vede si la ce se aude?

Daca El vrea sa te invete cum sa te porti, cum sa te disciplinezi, cum sa NU faci, cum sa vorbesti, cum sa te comporti, cum sa NU vorbesti, cum sa NU te comporti, atunci de ce ne tot batem capul cu intrebari inutile care duc doar la autocompatimire si de acolo din rau in mai rau: "de ce mie? de ce eu? de ce acum?...etc. "

De ce nu cautam sa aflam raspunsul la intrebarea: Doamne, ce anume vrei sa ma inveti? Ce anume trebuie schimbat la mine? Te rog ajuta-ma sa inteleg ce doresti sa imi vorbesti, sa inteleg si sa schimb acel obicei, acel comportament, acea lipsa de disciplina. Stiu ca vrei sa imi spui ceva prin aceste circumstante putin mai grele, grele , foarte grele, imens de grele sau cum vrei sa le numesti.


Stateam si ma gandeam: Daca Dumnezeu ma cunoaste si te cunoaste cel mai bine, El stie cel mai bine cat poti, darurile tale, si El doreste la fel de mult- poate mai mult ca tine - sa le dezvolti si sa produci roade inmultite de 10, 5 , 2 ori. Pentru ca "Cui i s-a dat mult , i se va cere mult."

Dar daca mai presus de asta El vrea mai intai sa puna in tine CARACTER, de ce sa ne tot batem capul cu intrebarile de mai sus?

Daca viata noastra IL are pe Insusi DUMNEZEU in centrul ei, daca in inima ta traieste Hristos, in mintea ta e Duhul Sfant si intreaga Sfanta Treime te locuieste, atunci asta este supranaturalul din tine, care in momentele grele te va invata, si te va surprinde cu o bucurie si cu o pace, poate "prosteasca si nelalocul ei" - din punct de vedere lumesc.

Daca Dumnezeu permite anumite lucruri in viata ta, care se vad foarte clar ca El le-a pus acolo, atunci pentru ce sa mai fi intristat si iritat? Stateam azi si ma gandeam: Oare am puterea sa ma bucur chiar daca stiu ca Dumnezeu a pus un Gigant in fata mea de multa vreme? Si vad foarte clar ca El l-a pus? Are rost sa fiu intristata sau revoltata? Si am ajuns la concluzia asta: Ma pot bucura! Ma pot bucura! De ce ne uitam doar la ce se vede? De ce?...

Cand Hristos a spus ca El ne da pacea Sa care intrece orice pricepere, chiar asta a spus. :)) Adica intrece orice logica sau inteles.

De ce ne uitam doar la ce se vede? Noi avem in noi pe Cineva, Noi avem Ceva ce lumea nu are: avem relatia PERSONALA cu Hristos. O relatie vie. Si te duci si intrebi, "IL iei la rost pe Dumnezeu ;))": si zici "Bun Doamne, ce doresti sa faci? Ce mai doresti sa imi arati din frumusetea si puterea ta infinita? Ce doresti sa imi mai scoti la suprafata din uratenia mea? Oare ce vrei Tu sa ma mai inveti: oare asta e un test pentru caracterul meu? Sau vrei sa faci anumite circumstante pentru ca sa strangi legatura dintre alte persoane? Sau dintre mine si alte persoane apropiate? Oare vrei sa le testezi si pe ele? Oare vrei sa le cunosc mai bine? Sau sa ma cunoasca ele pe mine mai bine? ."

OOO...daca nu am fi atat de prostuti... ;)). Dumnezeu poate face atatea lucruri minunate prin circumstante grele. Si poate la inceput nu ne vom da seama, dar dupa ce va trece, vom vedea legaturile create, iubirea intarita intre prieteni si in familii, relatii mai profunde, caractere schimbate sau intarite....oooo Dumnezeu lucreaza cu oamenii...iar asta chiar e complicat ;)). Dar gandurile Lui pot fi atat de "altele" fata de ceea ce noi doar vedem.

E atat de minunat cand te uiti in urma si vezi panorama...(vezi poza de la inceputul postarii). De ce suntem asa prostuti ;)) ? Ufff :). Daca noi suntem altfel , atunci noi gandim altfel.
Haideti sa avem curajul sa traim si sa credem gandurile lui Dumnezeu. Ce ziceti? :)


Daca totul e planuit cu minutiozitate de Cel mai Bun Regizor, atunci cu siguranta ca ceea ce nu ne omoara, ne face mai puternici. Mai puternici in caracter, in dragoste, in sinceritate, in slujire, in daruire, in ospitalitate, in intelepciune, in rabdare, in credinciosie, in bunatate, in bucurie.

Wow!!! Ce bine ca am scris! :) M-am lamurit acum si cu ocaiza asta v-am mai scris si voua ;)).

Ce ziceti? Alegeti impreuna cu mine sa nu mai fim asa prostuti? ;)) :)

Pentru voi , care treceti prin greu, uite o melodie frumoasa: Hristos e totdeauna acolo pentru tine. Totdeauna langa tine. Totdeauna! :)