vineri, noiembrie 14, 2008

Developing Good Habits Pt. 1

Developing Good Habits Pt. 2

Developing Good Habits Pt. 3

Raspunsuri la subiect: SOMNUL: Cum? Cat? De ce? Consecinte, Efecte, Remedii

Pentru a stabilicare este necesarul tau de somn, iti sugeram sa aplici urmatoarea metoda: Mergi la culcare cu minimum opt ore inainte de ora la care trebuie sa te trezesti. Incearca sa pastrezi aceasta ora de culcare timp de cel putin o saptamana.


Daca ai nevoie de ceasul desteptator pentru a te trezi, inseamna ca nuai dormit suficient. Nu iti prelungi insa somnul de dimineata, ci inurmatoarele sapte zile culca-te seara cu 30 de minute mai devreme. Adauga treptat de la 15 pana la 30 de minute saptamanal, pana cand vei reusi sa te trezesti fara ajutorul desteptatorului si vei simti ca esti in forma cea mai mare parte a zilei.
Abia acum ai aflat de cat somn ai cu adevarat nevoie in fiecare noapte.

Reguli "de aur" pentru un somn odihnitor:

* In fiecare seara, mergi la culcare la aceeasi ora. Astfel organismultau va incepe singur sa se pregateasca de somn.

* Fii activa peste zi. Da corpului tau prilejul de a-si descarca adrenalina pentru a se putea odihni in timpul noptii. Este indicat sanu-ti faci exercitiile de gimnastica seara si, pentru un somn cu adevaratodihnitor, prefera mersul pe jos.

* Ia cina cu cel putin trei ore inainte de culcare. Digestia intarzie somnul si il face mai agitat. Daca ti se pare ca nu poti adormi de foame,o gustare usoara e suficienta.

* Aeriseste bine camera in care vei dormi si, pe cat posibil, lasa ofereastra intredeschisa si pe timpul noptii.

Fiinţa umană are nevoie în medie de 8 ore de somn pe zi, iar când durata somnului este prelungită Cresc semnificativ atât Atenţia cât şi Performanţele Intelectuale, Emoţionale şi Fizice pe timpul întregii zile.
Somnul insuficient pe termen scurt duce la degradarea treptată şi cumulativă a performanţelor intelectuale, atenţiei şi comportamentului. În acelaşi timp creşte timpul de reacţie la evenimente, se reduce vigilenţa, gândirea devine înceată şi confuză şi creşte durata rezolvării problemelor.
Somnul insuficient pe termen lung generează şi agravează problemele de sănătate, scurtând astfel speranţa de viaţă.

Alcoolul afectează profund Ciclurile Somnului. După mai mult de 2 pahare de vin sau bere băute înainte de culcare sunt eliminate toate perioadele de somn REM din prima parte a nopţii şi fragmentează somnul din cea de a 2 a parte a nopţii cu treziri repetate. Dacă persoana este deja Somnolentă sau Obosită alcoolul va amplifica înrăutăţirea Somnului iar a 2 a zi Performanţa şi Atenţia vor fi şi mai grav afectate.

Multe din medicamentele (altele decât Somniferele) au ca efecte Secundare întârzierea adormirii, perturbarea structurii somnului sau chiar alterarea totală a calităţii somnului.

Cantitatea şi Calitatea Somnului mai pot fi afectate şi de factorii de mediu (Zgomot, Lumină, Temperaturi prea mici sau prea mari).

Pe lângă alimente, apă şi aer, Somnul este o nevoie fiziologică Vitală pentru Supravieţuirea Omului şi Critică pentru Existenţa acestuia.

Din nefericire Deficitul de Somn se Cumulează, dar majoritatea oamenilor acordă atenţie numai Alimentaţiei şi Exerciţiilor Fizice în vederea menţinerii unei Sănătăţi Optime şi uneori prin acestea măresc şi mai mult (direct sau indirect) Deficitul de Somn, cu toate că Somnul este Principala Necesitate Fiziologică care trebuie achitată pentru a Supraveţuii şi a face faţă Presiunilor, Cerinţelor şi Stresului vieţii moderne.

Aşa cum lipsa Hranei este semnalizată prin Senzaţia de Foame şi Lipsa Apei din organism este semnalizată prin Senzaţia de Sete, Somnul Insuficient este semnalizat prin Somnolenţa din timpul Zilei. Somnolenţa poate afecta Grav atât Persoana cu Deficit de Somn cât şi Comunitatea, deoarece aceasta poate degrada fiecare aspect al performanţei umane (prin scăderea performanţelor Fizice, Psihomotorii şi Intelectuale precum şi prin Scăderea Comportamentului Corect şi Amplificarea Comportamentului Negativ) şi ducând inevitabil la Accidente, Catastrofe sau Acte Antisociale.

Starea de Atenţie şi Performanţă este afectată de asemenea şi de ritmul cicardian al fiinţei umane controlat de Hipotalamus şi poate fi observat prin analiza evoluţiei Temperaturii corpului. Astfel nivelul cel mai jos al funcţionării corpului este între orele 3 - 5 Dimineaţa (când alături de temperatura corpului sunt pe minim atenţia şi performanţa), iar la persoanele care lucrează noaptea Somnolenţa este Maximă. Maximum de Atenţie şi Performanţă este între orele 9-11 dimineaţa, urmat de un al doilea minim între orele 3-5 După Amiază şi un nou maxim între orele 9-11 Seara.

Somnolenţa din timpul Zilei (între 3-5 După Amiază) apare chiar dacă nu am servit masa de prânz, dar dacă servim Prânzul între aceste ore Somnolenţa se Exacerbează.

Lipsa de Somn acută sau cumulată creşte Sensibilitatea Fizică şi Psihică la Agenţii Stresori Externi şi Interni, amplificând astfel (prin Mediatorii Stresului ) Stresul Interpretat care la rândul lui activează Sistemul Nervos Autonom Simpatic care suprasolicită inutil întreaga fiinţă, produce Inhibiţie Corticală ( afectând Capacitatea de luare a Deciziilor).

Aceste cercetări confirmă importanţa Somnului pe timpul Nopţii ( cu o durată optimă confirmată prin Trezirea Naturală în Formă Fizică şi Psihică Maximă ) şi completat prin Somnul la Prânz între orele 15:00 - 17:00 de 30 -40 minute. Acest Mod de viaţă era cunoscut atât la noi şi la alte popoare .

Recomandările Institutului Naţional de Cercetare a energiei Ki-ului din Coreea de Sud pentru o Viaţă Lungă şi Sănătoasă:

Nu munciţi prea mult: Când muncim pierdem vitalitate. Munca în exces pot duce la epuizare şi ne putem Îmbolnăvii de sau putem Murii prin Supramuncă (KAROSHI = Moarte cu capul pe birou prin Supramuncă).

Liniştiţi-vă Emoţiile: Când suntem furioşi, KI-ul părăseşte organele vitale şi este adus în Sistemul Muscular pentru Atac – Înroşindu-ne.


Când ne speriem sau ne temem de ceva, KI-ul se retrage în Planurile Interioare, părăsind atât organele vitale cât şi sistemul muscular, Albindu-ne de Frică.
bullet

Lăsaţi de-o parte LĂCOMIA, EGOISMUL, URA şi GELOZIA: Cele 4 sentimente sunt Inamici Fatali ai Sănătăţii, deoarece la apariţia lor sunt blocate grav Meridianele prin care circulă KI-ul.



Surse: eva.ro
http://www.vitalitate.com/stresul_si_somnul.htm

Un element important din viata de zi cu zi: SOMNUL



"Ceasul biologic" al fiecărei persoane corespunde în mare aproximaţie cu ciclul unei zile, iar de fapt, "circadian" înseamnă "aproximativ o zi". Ciclul de veghe şi somn este strâns legat de temperatura corpului: cu cât temperatura este mai mare, cu atât suntem mai activi; de partea cealaltă, cu cât temperatura scade, starea de somnolenţă începe să apară. Ritmurile corpului par a se baza pe două perioade de somn în fiecare zi: una lungă pe parcursul nopţii şi una scurtă, la amiază, când mulţi oameni obişnuiesc să doarmă sau cel puţin să se odihnească, oprindu-se din alerta obişnuită celorlalte momente ale zilei.


The Importance of Developing Good Habits In Our Daily Lives




Ca un aspect divers, contrar opiniei populare, somnul după masă, în particular, nu are efecte asupra depunerii de grăsime în organism. Acest aspect depinde de stilul de viaţă al persoanei, întrucât prelucrarea caloriilor de către organism nu se produce într-un interval de câteva ore sau minute cât timp are loc somnul de după masă. În schimb, ştiinţa ne demonstrează că lipsa somnului duce la producerea a două tipuri de hormoni ce provoacă poftă de mâncare. Somnul în sine, este un proces ce consumă calorii, chiar dacă mai puţine decât mersul pe jos, spre exemplu, dar nu poate fi răspunzător pentru depunerea grăsimii în organism.

Developing Good Sleeping Habits Sleeping Properly for Health




Sursa:http://ro.wikipedia.org/wiki/Somn