duminică, martie 29, 2009

Principii pentru modestie



de Mark Rutland:"

*Cei mai multi americani moderni inteleg cuvantul MODESTIE ca fiind legat doar de maniera de a te imbraca, si chiar si atunci este folosit mai ales pentru femei. Cu toate acestea, modestia este in fapt mai leata de respectul de sine si de stapanirea de sine decat de imbracamintea decoltata sau nu. Stilul de imbracare este o APLICATIE a modestiei, nu o de o definitie.

*Modestia, in sensul ei clasic, inseamna trairea in cadrul limitelor. Modestia se supune limitelor proprietatii. Este opusul "obrazniciei", care este caracteristica omului care se baga in fata, prea agresiv si prea increzut. Modestia este altceva decat laudarosenie si aroganta.

*Modestia izvoraste dintr'o apreciere temperata si umila a propriei importante.

*Ea este discreta, dar nu timida. Modestia recunoaste faptul ca exista in viata limite ale proprietatii si ca este bine sa te supui acestora. Modestia priveste la restrictii ca la niste protectii pozitive, nu ca la niste obstacole negative.

*Modestia nu este supunere oarba in fata celor carora le place sa comande. Mai degraba ea este o convingere ca in viata exista si limite corecte. Mai mult, cei modesti invata sa isi impuna limite proprii. Modestia este in directa legatur cu modul in care cineva se priveste pe sine insusi.

* Fii intodeauna suspicios in legatura cu lucrurile batatoare la ochi. Adu-ti aminte ca tu incerci sa exprimi slava ordonata, decenta si modesta a lui DUMNEZEU prin felul in care te imbraci.

* Suspecteaza pe loc orice capricii: CAPRÍCIU s. 1. chef, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, graţiozităţi (pl.), maimuţăreală, moft, naz, poftă, prosteală, sclifoseală, toană, (pop. şi fam.) pârţag, scălâmbăială, scălâmbăiere, scălâmbăitură, (pop.) fasoleală, hachiţă, izmeneală, pandalie, (înv. şi reg.) marghiolie, nacafa, pală, (reg.) marghioleală, năbădaie, toancă, zâmbâc, (Transilv.) pont, (Mold., prin Bucov. şi Transilv.) sucă, (înv.) schimonosire, schimonositură, (grecism înv.) paraxenie, (fam.) bâzdâc, farafastâc, marafet, (fam. fig.) boală, dambla. (N-a fost decât un ~.) 2. (MUZ.) fantezie, (rar) ricercar. (Un ~ spaniol.) "

* In imbracaminte, indeosebi, incearca sa eviti stilurile care sunt provocatoare si care atrag atentia asupra trupului tau.



Modestia nu este traire fara pasiune. Ea este pasiune controlata; este pasiunea care accepta limitele proprietatii. "



Preluate din cartea:"Caracterul conteaza", Mark Rutland