Savantul grec Arhimede (în greacă Αρχιμήδης Arhimedes; n. aprox. 287 î.Hr. în Siracusa, atunci colonie grecească, d. 212 î.Hr.) a fost unul dintre cei mai de seamă învăţaţi ai lumii antice. Realizările sale se înscriu în numeroase domenii ştiinţifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie şi filozofie. Carl Friedrich Gauss considera că Arhimede şi Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de ştiinţă din întreaga istorie a civilizaţiei umane.
Se povesteste ca Arhimede a primit de la regele Hieron al Siracuzei sarcina de a stabili daca nu cumva in coroana executata de un mester s-a adaugat argint in loc de aur. Solutionarea acestei probleme l-a preocupat , dar fara succes, mai mul timp pe Arhimede pana cand odata, cufundandu-se intr-o baie plina pana la margini, a observat ca s-a revarsat atata apa cat a fost dezlocuita de corpul sau, care, in acelasi timp, i s-a parut ca este impins spre suprafata apei cu o oarecare forta.
Intuind numaidecatcum sa rezolve problema , Arhimede a iesit din baie alergand prin casa entuziasmat: "Evrika, evrika!" ("Am gasit, am descoperit!") - si intr-adevar, experienta aceasta prozaica (dar nu numai ea) i-a permis savantului sa introduca atunci, pentru prima data in stiinta, notiunea de greutate specifica a corpurilor si sa descopere principiul fundamental al hidrostaticii , pe baza carora a putut gasi solutia problemei ce l-a framantat vreme indelungata.
În principiu legea lui Arhimede este următoarea: „Un corp scufundat într-un lichid sau gaz este împins ascendent pe verticală cu o forţă egală cu greutatea volumului de lichid sau gaz dislocat”. Atunci când forţa determinată de presiunea lichidului este mai mare decât greutatea corpului acestea pluteşte, iar atunci când cele 2 forţe sunt egale obiectul ramâne în echilibru.
Surse: Wikipedia si "Caleidoscop matematic" de V. Bobancu