sâmbătă, martie 01, 2008

Ai primit/oferit astazi mărţişoare? :)



Pentru inceput - o scurta calatorie in timp sa observam originile si semnificatiile acestui asa numit : "mărţişor":

Mărţişor
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Şnurul roşu cu alb
Mărţişorul (1 martie) este o sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie femeile primesc mici cadouri, obiecte decorative (mărţişoare), legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază de obicei flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Tradiţia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Geţilor. Originile obiceiului se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi al vegetaţiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an productiv.

Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria unde se cheamă Marteniţa (Мартеница), Macedonia, Albania.

Mărţişorul este o tradiţie românească veche de peste 8000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei sărbători au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi . Mărţişorul este format din două şnururi împletite asemenea ADN-ului. Roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea. Sărbătoarea Mărţişorului simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă. Există cercetători care cred că e vorba despre reîntoarcerea la viaţă după Potopul Biblic.
**********************************************************************************

Iar acum observatiile mele in urma "cercetarii" exponateleor din centrul Sibiului, insirate pe mijlocul strazii Nicolae Balcescu: :)

...am observat unele imbunatatiri in ce priveste diversitatea modului in care pot fi martisoarele. Pe langa traditionalele martisoare ramase de anul trecut, au mai fost adaugate papusele cu un buton pe care scria : "Press here" ...erau niste papusele cu eticheta "made in China" dar care spuneau "Ingerasul meu" pe romaneste. Erau shoade de tot...am luat una din ele in mana si m-am gandit..."Ce bine de copii astia, nici macar nu mai trebuie sa se chinuie sa se roge...se roaga papusica pt ei"...e o modalitate usoara de a invata aceasta scurta rugaciune daca o asculti de 10-15 ori imposibil sa nu o inveti. Uneori e mult mai usor sa inveti auzind , decat citind....si mai erau altele care spuneau altceva....hmm....nu-mi mai amintesc exact....oricum daca nu-mi amintesc inseamna ca nu spuneau ceva important, sau de luat in seama.

Apoi, pe langa exponatele de plus de toate marimile, unele din ele care aveau diferite infatisari, si butoane, care odata apasate, lasau sa se auda un : " :* I love you! " din interiorul animalutului, am vazut celebrele diplome...care mai de care ...dar deja le stiam....insa am gasit ceva cu adevarat special si diferit: niste cerculete magnetice nici prea mari, nici prea mici, cam cu diametrul de 8 cm, pe care erau diferite mesaje adresate mamei , prietenilor, sotiei.

Un mesaj adresat mamei suna astfel:
"Dedicatie mamei:
Iti multumesc ca suporti nesuportabilul,
Pentru ca reusesti sa faci ceva din nimic,
Pentru ca dai cand ai buzunarele goale,
Pentru ca m-ai iubit cand eram absolut de neiubit
Iti multumesc ca rezolvi imposibilul cu zambetul pe buze (..chiar daca mai tremurat uneroi) "

La acelasi stand erau altfel de diplome: pt parinti , de exemplu, pe una scria:
"TATICULUI MEU
Iti multumesc ca te-ai interesat , fara sa ma iscodesti vreodata,
Pentru ca ai fost iubitor - fara sa ma sufoci cu dragostea ta,
Pentru ca mi-ai cladit un cuib - dar m-ai lasat sa zbor libera!
Te iubesc mult! "

iar pe alta scria;
"O scoica de aur e inima mea,
Si perla iubirii se afla in ea,
Scoica se sparge de stancile reci,
Insa iubirea ramane in veci."......aici are dreptate...conform: 1 Corinteni 13:8 Dragostea nu va pieri niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit.


Mai sunt si alte creatii originale, aurite, argintite, pictate, lipite, confectionate. "Negustori" care de atatea zile s-au saturat cu comercializarea acestor produse, incearca sa convinga pana si pe "gura - casca" sa cumpere cate ceva....cu sticla de litru plina cu cafea, aproape ca nu mai au stare...dar ...ce sa-i faci? ...asta este...oricum....o plimbare pe acolo e binevenita pentru delectarea ochilor...dar aveti grija sa nu va lasati "taria inimii" si "hotararea" acasa....daca le uitati acasa si va luati portmoneul cu voi....ati facut o alegere gresita....mai bine v-ati fi uitat portmoneul acasa ...decat sa va intoarceti cu el gol. :)

In rest, mult har de sus...s'apai cu martisoare, fara martisoare, cu diploma, fara diploma, cu papusica cu "Ingerasul meu", sau fara ea, ramaneti tari in incredintarea voastra pe care o asteapta o mare rasplatire. :).

Domnul cu voi! :)

Din El , prin El si pentru El,
Ana-Maria

What Jesus Did! - Redeeming Insult





"You have heard that it was said, 'An eye for an eye, and a tooth for a tooth.' But I tell you, don't stand against an evil person. If someone hits you on the right cheek, then turn and let him hit the other cheek too. - Matthew 5:38-39 (ERV)


THOUGHT:
Jesus' words draw us to the values of our Heavenly Father. Rather than passively accepting evil, we are to overcome evil with good. We are to work redemption in the face of mistreatment like the suffering servant in Isaiah who suffers, serves, and redeems in the face of attack and ridicule. Jesus reminds us that we are to redeem rather than to try to get even. A slap on the cheek in Jesus' day was more a social insult than a physical injury. In our day, we seldom slap someone on the cheek to embarrass or humiliate that person. Instead, we shoot them a "zinger," cut them down sarcastically, or tell a joke at their expense. This is out of bounds for believers. Such talk does not accomplish the redemption God has called us to share with others.

PRAYER:
Holy and patient Father, please strengthen me so that I will look for ways to redeem those who shame and humiliate me. I know that vengeance will only poison my heart and alienate me from the insulting party. Give me grace to react with kindness even toward those who are unkind to me. In the name of the one who did not rebuke his accusers I pray. Amen.

Related Scriptures:
Don't let evil defeat you. You should defeat evil by doing good. - Romans 12:21

The Lord knows everything, even what happens in the place of death. So surely the Lord will know what happens in the hearts and minds of people. - Proverbs 15:11

When you talk, don't say any bad things. But say things that people need--things that will help other people become stronger. Then the things you say will help the people who listen to you. And don't make the Holy Spirit sad. The Spirit is God's proof that you belong to God. God gave you that Spirit to show that God will make you free at the right time.

Never be bitter or angry or mad. Never shout angrily or say things to hurt other people. Never do anything evil. Be kind and loving to each other. Forgive each other the same as God forgave you in Christ. - Ephesians 4:29-32

**********************************************************

Daca nu ai retinut, ar fi bine sa mai citesti inca odata! ...cel putin pe mine m-au shocat...mai ales cuvintele din Efeseni..."never be...never do...never...". Spor la practica ! :)


Asta implica moarte sigura: moarte a instinctelor naturale de a te mania, de a te razbuna, de a raspunde cu aceeasi moneda...dar pt ca sa ai puterea sa faci asa ceva, adica sa raspunzi cu dragoste, avem nevoie sa ne umplem de dragostea lui Dumnezeu, sa ne amintim ca eul nostru a murit, iar in noi traieste Isus! ...si Isus...a facut asa cum predica!


Tu si cu mine suntem reprezentantii, ambasadorii lui Dumnezeu. Cum? Aratand viata lui Hristos in noi sub indrumarea lui Dumnezeu, puterea Duhului Sfant, avandu-L pe Isus in inima.
Chiar ma gandeam odata: "Doamne, de ce nu ai facut mai multe persoane, copii identice cu Fiul Tau, si sa le pui in fiecare parte a pamantului?"...si raspunsul a venit: "Chiar asta Am facut din cei care au acceptat, pentru ca Eu nu fortez pe nimeni!"...extradordinar...sa fi copie "xerox", identica a lui Isus...asta e scopul lui Dumnezeu pt noi.


Bineinteles asta nu inseamna negarea sau renuntarea la personalitatea ta, la caracteristicile specifice fiecaruia dintre noi...pentru ca asa a avut Dumnezeu placerea...ca fiecare sa fie unic! in modul in care arata, vorbeste, gesticuleaza, merge, priveste, canta, alearga, invata...etc.


Si mai mult de atat...degeaba incerci si te chinui prin propria putere sa fi ca Isus. Asta cu siguranta e esec!

Si atunci ce avem de facut? Raspuns intr-un singur cuvant: iubeste! Iubeste-l pe Dumnezeu, cauta sa Il cunosti si cere-I Lui sa te invete.spune-I cu cuvintele tale: "Doamne, vreau sa Te cunosc sa Te iubesc, sa Te caut din toata inima Ta. Vreau sa cunosc planul Tau pentru viata mea si vreau sa Il implinesti. Vreau sa iti gasesti placere in mine. Ceva nu e bine in viata mea. Tot caut, tot caut sa gasesc un sens , sa gasesc fericire adevarata si netrecatoare. Invata-ma cine este Isus si ce a facut pentru mine. Iti multumesc pentru ca vei imi vei raspunde. Amin!" Cum si unde sa Il cauti? ...foarte simplu: In Cuvantul LUI: Biblia.
Dumnezeu abia asteapta sa Il chemam in ajutor, si doreste nespus de mult ca noi sa Il cautam din toata inima...pentru ca doar atunci El se va lasa gasit.


El te va invata, te va sfatui , iti va descoperi gandurile (cateva :) din ele ) pentru tine, te va invata cine este Isus , El va lucra in tine caracterul Lui Hristos, va aduce in viata ta oameni care sa te ajute, sa te indrume, o biserica in care sa poti creste in dragoste si in cunoastere, frati, surori, o slujire cu abilitatile date de El!


Totul incepe cu a-L cauta si a-L dori din toata inima ta, cu toata puterea si mintea ta...o dedicare si ascultare de 100%...


Dumnezeu e ineficient intr-un singur loc din univers:...atunci cand este lasat pe locul 2 in inima si viata ta.


El vrea sa fie prioritatea ta, dorinta ta suprema, fericirea ta, desfatarea sufletului tau, belsugul tau, pacea ta, Prietenul tau, Tatal tau, Pastorul tau, Marele tau Preot, iubitul inimii tale...El vrea sa fie totul pentru tine, Singura Persoana de care ai nevoie, in orice moment alaturi de tine, mangaierea ta, sprijinul tau, Stanca in care sa te ascunzi, Turnul tau de scapare, Cetatuia ta, Adapostul tau, sursa de energie, de putere, de curaj, de dragoste, de hrana, de viata !


Ieremia 29
11. Caci Eu stiu gandurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde.
12. Voi Ma veti chema, si veti pleca; Ma veti ruga, si va voi asculta.
13. Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima.
14. Ma voi lasa sa fiu gasit de voi, zice Domnul,