joi, octombrie 02, 2008

MENS AGITAT MOLEM

Va intrebati poate: ce ar putea sa mai insemne si asta? :) Si eu m-am intrebat. O alta intrebare pe care v-o veti pune este: oare despre ce are de gand fata asta sa scrie in articolul ? Incepem sa raspundem pe rand la curiozitatile voastre si ale mele. :)

"Mens agitat molem" (Virgiliu) inseamna: "Mintea pune in miscare corpul." Aceasta expresie din limba latina se gaseste pe emblema Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

Da, v-ati prins...a inceput facultatea...hiu....ce bine...credeam ca nu mai incepe odata... Eu una am asteptat cu nerabdare sa merg din nou la facultate. Iubesc scoala, imi place sa ii ascult pe profesorii mei fiecare atat de diferit si de bine informat atat in domeniul sau cat si multicultural.



De exemplu profesorul de geometrie ne-a explicat unele din secretele aviatiei. Dupa ce ne-a predat cursul curbelor in spatiu, a sferei si a altor paraboloizi faimosi , la un seminar, profesorul a desenat Terra si ne-a aratat ca distanta cea mai scurta sa zicem dintre Bucuresti si New York nu este zburata de avioane in felul urmator: decoleaza si continua sa se inalte pana la o anumita altitudine, iar apoi merge constant, orizontal, pana cand ajunge aproape de destinatie dupa care aterizeaza, nu. Ci ele continua sa se inalte, adica sa zboare pe o panta ascendenta pana la un anumit punct (probabil jumatatea distantei dintre locul de decolare si destinatie) iar apoi o coboara, acesta fiind cea mai scurta ruta prin aer de la - cum am dat exemplu- Bucuresti la New York. Bineinteles, ne-a aratat o parte din demonstratie (care ne interesa cel mai mult) si ne-a recomandat un anumit matematician care s-a ocupat de intreaga demonstratie. Si m-am convins singura ca are dreptate cand m-am uitat pe geam si am vazut oblicele pe care le lasa urmele avioanelor ce brazdeaza cerul.


Cu ocazia ceremoniei de deschidere a ULB Sibiu in Aula Facultatii de Litere au participat numeroase cadre didactice, personalitati ale orasului precum si Ambasadorul Rusiei in Romania. Apropo: stiati ca Steliana Nistor este studenta a ULB Sibiu? A fost premiata de catre Rectorul Universitatii pentru performantele de la Bei Jing.



De asemenea, printre cei care au tinut cuvantari a fost si Prefectul Sibiului, domnul Ilie Mitea. Am pastrat ultimele cuvinte ale acestuia adresate studentilor: "Si acum in incheiere voi exprima 3 ganduri pe care le am si atunci cand ii port in rugaciune pe copii mei: Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere de munca si invatatura." Discursul acestuia s-a incheiat astfel: "Doamne-ajuta!" Am aflat ulterior de la tata ca in fiecare duminica domnul Ilie Mitea merge la catedrala. Parerea mea este ca e bine sa avem oameni credinciosi care sa ne conduca orasul. Dar si mai bine daca ei L-ar cunoaste pe Dumnezeu intr-un mod real, intim, profund, personal.


Aaaaassshhhhaaaa... acum ne continuam drumetia si prin sala A17, in care astazi ne-am reunit cu totii - sau aproape toti :) - profesori si studenti de la Matematica-Informatica anii I, II si III. A fost un timp foarte placut. Au luat cuvantul mai multe cadre didactice, printre care Seful Departamentului de Matematica - prof. dr. Dumitru Acu, inspectorul judetului Nicolae Suciu , conferentiar Nicolae Secelean precum, inca multi altii precum si secretara noastra "mama noastra" cum i se spune:).


Intr-adevar isi merita numele: nu este o secretara care sa strige la studenti, sa se enerveze pe ei, sa nu ii ajute: nu se supara daca o intrebi de 10 ori despre data anumitor evenimente, nu are program restrictionat cu studentii, ci cat timp ea este acolo te ajuta cu tot ce poate.
Avem parte de niste profesori care tin la studentii lor, le pasa si transmit o caldura prietenoasa. Bineinteles sunt si severi si exigenti si asta spre binele nostru. Si bineinteles ca exista si exceptii de la regula.:)


Cred ca cel mai mult mi-a placut cum a vorbit secretara :). Printre altele ne-a spus ca vom termina facultatea total schimbati: atat fizic, emotional, intelectual si social. Si are mare dreptate. Facultatea este o treapta spre maturitate. Este un mediu prielnic in care te poti dezvolta, poti acumula cunostinte multilaterale (bineinteles daca doresti), poti invata sa te descurci pe cont propriu, sa sti sa gandesti pentru tine si nu sa lasi pe altii sa faca asta pt tine, sa sti sa ai opinii si sa le susti cu argumente. Aceasta cere pe langa partea cadrelor didactice, efortul fiecaruia.


Bun! Acestea fiind spuse va doresc tuturor studentilor ...ups...era sa zic "Bine ati venit!"...da, s-a repetat astazi de atatea ori...asa ...deci...sa va doresc..."un an nou"..."scolar, bineinteles" ;))...asa s-a exprimat cineva astazi la deschidere ...si a provocat multe surasuri pe sub mustati in sala ;)....asadar, sa va doresc : multa pofta de invatat, multa pofta de citit, multa pasiune, dati tot ce puteti si aveti mai bun din voi, si cu siguranta veti reusi....dar reusita singura nu iti va oferi implinirea sufleteasca ci va lasa un gol in inima ta...si nu te vei putea bucura...vei ajunge sa constati ca este doar "desertaciune si goana dupa vant".



Asadar sa reconstituim mesajul: daca vrei sa te bucuri cu adevarat de succesul educational, daca vrei sa ai implinirea sufleteasca in ceea ce faci implica-L pe Dumnezeu in fiecare activitate. Iata reteta:
Iosua 1:8-9 Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale, şi atunci vei lucra cu înţelepciune.
Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: ,Întăreşte-te şi îmbărbătează-te? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face."
Simplu, nu? :)


Am dorit in incheiere sa va las cu cateva ganduri care mi s-au parut mie importante si pe care le-am notat: am facut astazi pe reporteritza ;)) ...glumesc. :)


Conferentiar Nicolae Secelean:
"Orice domeniu din stiinta care nu este inteles NU POATE FI INVATAT!"
"Fara studiu individual nu se poate invata!"
"Cei care isi vad de treaba constant pot parcurge materia cu usurinta si cu note foarte bune!"



Rectorul ULB:
"Avem misiunea de a crea personalitati." (Mai stiti revistele cu 100 de personalitati? Stiti cine sunt personalitatile? Scrie pe reviste: Oameni care au schimbat destinul lumii).



Prof.dr. Dumitru Acu, Seful Departamentului de Matematica
citandu-l pe Confucius "Un lucru nu se poate intelge bine (mai ales in matematica)
*daca nu il exersezi, nu il practici , nu il repeti
*daca nu pui intrebari "
La incheierea festivitatii acesta a accentuat tinta preocuparii noastre: sa invatam si sa avem grija sa crestem atat intelectual cat si spiritual.



Acelasi lucru vi-l recomand si eu! Dumnezeu sa ne dea intelepciune si putere sa-L glorificam in tot ce facem ! An scolar plin de impliniri sufletesti ....atunci cu siguranta ca va fi bine si pe celelalte planuri!:) Doamne-ajuta! Doamne da izbanda! Amin! Amin!


PILDELE SAU PROVERBELE LUI SOLOMON : CAP 2


1 Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, dacă vei păstra cu tine învăţăturile mele,
2
dacă vei lua aminte la înţelepciune, şi dacă-ţi vei pleca inima la pricepere;
3
dacă vei cere înţelepciune, şi dacă te vei ruga pentru pricepere,
4
dacă o vei căuta ca argintul, şi vei umbla după ea ca după o comoară,
5 atunci vei înţelege frica de Domnul, şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu.


6 Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere.
7
El dă izbândă celor fără prihană, dă un scut celor ce umblă în nevinovăţie.
8 Ocroteşte cărările neprihănirii, şi păzeşte calea credincioşilor Lui.


9 Atunci vei înţelege dreptatea, judecata, nepărtinirea, toate căile care duc la bine.
10
Căci înţelepciunea va veni în inima ta, şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău;
11
chibzuinţa va veghea asupra ta, priceperea te va păzi,

12 ca să te scape de calea cea rea, de omul care ţine cuvântări stricate;
13
de cei ce părăsesc cărările adevărate, ca să umble pe drumuri întunecoase;
14 care se bucură să facă răul, şi îşi pun plăcerea în răutate,
15
care umblă pe cărări strâmbe, şi apucă pe drumuri sucite;
16 ca să te scape şi de nevasta altuia, de străina, care întrebuinţează vorbe ademenitoare,
17
care părăseşte pe bărbatul tinereţii ei, şi uită legământul Dumnezeului ei.

18 Căci casa ei pogoară la moarte, şi drumul ei duce la cei morţi:
19 nici unul care se duce la ea nu se mai întoarce, şi nu mai găseşte cărările vieţii.
20
De aceea, tu să umbli pe calea oamenilor de bine, şi să ţii cărările celor neprihăniţi!
21 Căci oamenii fără prihană vor locui ţara, şi oamenii neîntinaţi vor rămâne în ea;
22 dar cei răi vor fi nimiciţi din ţară, şi cei necredincioşi vor fi smulşi din ea.