joi, iulie 10, 2008

Inca o poveste de viata...

"Nu sunt cea mai inteligenta sau mai talentata persoana din lume, dar am reusit pentru ca merg si tot merg inainte. "
Sylvester Stallone


Era un pusti slab si cam ciudat. La nastere a suferit leziuni ale nervilor care i-au facut ochiul stang si partea stanga a gurii sa cada. De asemenea, avea o problema grava de vorbire si un nume de nastere care ii atragea batfocura celorlalti copii din Hell's Kitchen, cartierul dur in care traia.

"Binky" a devenit porecla lui si , curand, copii il strigau "Stinky Binky".

Cu cat era mai mult batfocorit, cu atat mai mult se retragea intr-o lume fantastica, atat de minunata , incat uneori purta un costum de Superman pe sub uniforma de scoala. Cand o profesoara a descoperit acest lucru, l-a pus sa se dezbrace in fata clasei pentru a demonstra cat de prosteste arata, ceea ce, fireste, nu prea i-a ridicat respectul de sine. A incercat chiar sa sara de pe un acoperis cu o umbrela in mana in speranta ca va putea sa zboare.


Fiul unei familii nefericite, a schimbat scolile de 14 ori in doar 11 ani. Avea note atat de proaste, incat nimeni nu se astepta la prea m ulte dela el. Nici macar scoala militara nu a reusit sa il indrepte. Pentru a face lucrurile si mai rele, avea o trasatura ostila care il impingea sa faca farse atat de distructive, incat parea un candidat mai bun pentru inchisoare decat pentru faima.

La 13 ani, Binky a vazut un film care avea sa ii schimbe viata - Hercules. Personajul principal, jucat de culturistul Steve Reeves, l-a inspirat atat de mult, incat a doua zi dupa ce a vazut filmul a mers la groapa de gunoi si a inceput sa ridice greutati sub forma pieselor de masina. Mai tarziua, in timpul facultatii a avut roluri marunte in cateva piese de teatru. Dar juca ingrozitor si a primit putine incurajari din partea profesorilor.

Totusi, era hotarat sa devina actor si scenarist. Asa ca a abandonat scoala si s-a dus la New York , unde a avut parte de respingere la fiecare pas. A trait intr-un hotel de 3 dolari pe saptamana si a avut diferite slujbe - plasator la teatru, vanzator de pizza, a facut salate intr-un mic restaurant, vanzator de peste si chiar ingrijitor la cusca leilor de la gradina zoologica. Era atat de sarac, incat ca sa isi spele hainele facea dus imbracat.

Dupa 5 ani de incercari inutile de a-si gasi recunoasterea la New York, a scos din buzunar 40 $ pentru un Oldsmobile harbuit si a plecat la Hollywood. Acolo a primit cateva roluri mici si, intre contracte, si-a pastrat obiceiul de a scrie zilnic.
Trezindu-se la rasarit in fiecare zi, scria cateva ore, incercand sa transforme durerea din tineretea lui in aur cinematografic.

Incet, scanteia unei povesti a inceput sa apara. Era la mijlocul anilor '70 si tara iesea din perioada razboiului din Vietnam. Americanii, se gandea el, cautau speranta si inspiratie - pentru eroi. S-a hotarat sa e concentreze asupra ambitiilor zdrobite si a visurior spulberate ale unei persoane "marunte" cu care spectatorii sa se poata identifica si din care sa se poata inspira cu totii.

Creatia lui a fost, desigur, Rocky Balboa, boxerul infrant, asemanator cu Cenusareasa, care devine un simbol al castigatorului intr-o lupta de poveste cu campionul mondial.

Un producator a fost entuziasmat de scenariu si i-a oferit 75.000 $ - cu conditia ca el sa nu joace rolul principal. Desi avea doar 106 $ la banca, Stallone i-a spus ca nu avea sa accepte oferta decat daca il interpreta el pe Rocky. Producatorul a refuzat, dar a ridicat oferta la 100.000$ , apoi la 330.000$ ! Pentru cineva care era atat de sarac, incat isi vanduse cainele pentru a avea bani de mancare, aceasta era o suma extraordinara.

Totusi, el a spus "NU".
Stia ca aceasta era marea lovitura pe care o cautase. In cele din urma, producatorul a acceptat ca el sa joace rolul principal. Dar nu credea ca filmul avea sa se vanda bine fara un actor cunoscut, asa ca a redus bugetul si a stabilit sa il plateasca pe "Binky cu 20.000$ pentru scenariu si cu 340 $ pe saptamana - salariul minim pentru actori.

Fireste, filmul a fost Rocky si a ajuns sa obtina 160 de milioane de dolari si sa castige 3 Premii Oscar. Actorul si scenaristul era Sylvester Stallone, care dupa ani de respingeri a devenit o senzatie peste noapte la varsta de 30 de ani si o forta creatoare recunoscuta in industria cinematografica.

Faptul ca s-a tinut cu dintii de visul lui de a juca un rol principal a insemnat totul. "In ceea ce ma privea", spune el, "daca nu reuseam asta, nu mai aveam alta sansa." Era atat de sigur ca filmul avea sa fie un succes, a marturisit el mai tarziu, incat ar fi jucat pe gratis rolul.

Intr-o intorsatura ironica de situatie, povestea vietii actorului este un model de urmat mai interesant decat cel al personajului care i-a adus faima si avere.