duminică, octombrie 26, 2008

Responsabilitate


David a zis lui Natan: "Am pacatuit impotriva Domnului" (2 Sam. 12:13)


Am observat ca multi din batranii pe care i-am cunoscut, nu stiu sa spuna: "Te rog iarta-ma". Am gresit! Desi i-am surprins in fata faptului implinit, tot nu admit ca sunt gresiti. Sunt ca si copii care isi acopera raul facut cu o minciuna ca sa scape de pedeapsa. A ne recunoaste pacatul sau vina este lucrul cel mai greu de pe fata pamantului, uneori. Mi-aduc aminte cand eu a trebuit sa-mi cer iertare de la sotul meu pentru intaia oara.

De ce este oare asa de greu lucrul acesta? Din cauza ca atunci firea pamanteasca care este foarte mandra din nastere sufera o lovitura de moarte, A-ti cere iertare inseamna sa te umilesti, sa accepti ca esti gresit, si sa dai la moarte eul tau pacatos.
Imparatul David, se vede ca nu a avut dificultate in a admite ca a pacatuit. El insusi a pronuntat o sentinta aspra asupra celui din pilda spusa de Natan, fara sa banuiasca ca era vorba de el. Cand adevarul din pilda a fost descoperit si cel vinovat era el, David si-a luat reponsabilitatea pentru faptele lui si a acceptat tot ce Dumnezeu a trimis in viata lui fara ca sa murmure.Ani mai tarziu, fiul lui, Solomon scrie in Proverbe 28:13, inspirat din experienta parintilor lui: "Cine isi ascunde greselile nu propasesate, dar cine le martuirseste si se lasa de ele, capata indurare". Cine isi marturiseste pacatul, fie inaintea oamenilor fie inaintea lui Dumnezeu, propaseste, creste in cele spirituale. Capata iertarea si indurarea lui Dumnezeu si pacea inimii. Dar cine nu-si marturiseste pacatul, crestin fiind, cresterea lui spirituala stagneaza si poate merge din rau in mai rau. Oare caderea imparatului Saul nu a fost din cauza ca a actionat iresponsabil? La fel si imparatul Ozia, care s-a umplut de lepra din cauza ca si-a asumat dreptul de a tamaia si cand a fost atentionat ca a lucrat in mod iresponsabil.

Cand Dumnezeu ne pune in pozitii privilegiate, de privilegiu este atasata si responsabilitatea de a lucra dupa regulile divine. Cine este iresponsabil, ca Adam si Eva, vor gasi totdeauna pe altcineva ca sa blameze sau sa se scuze pentru actiunile lor. Dumnezeu ne-a incredintat sanatate, vedere, picioare sa umblam, intelepciune, si atatea alte haruri si binecuvantari. Ele ne-au fost date ca sa le folosim in slujba Lui. Noi trebuie sa stim ca raspundem in fata lui Hristos de tot ce am primit si am folosit in mod egoist ca si de ceea ce am facut ca lucrarea Lui sa progreseze. Noi trebuie sa ne asumam raspunderea pentru faptele noastre. Nu ne foloseste la nimic sa le scuzam, caci ceea ce scuzam acum s-ar putea sa ne acuze in fata judecatii divine.


Raspunzi in fata lui Hristos de tot ce faci, sau n-ai facut, de orice pas fara folos, de orice timp si har pierdut. De orice pas fara folos, de orice gand necredincios, de tot ce n-ai crescut frumos, raspunzi in fata lui Hristos. Raspunzi in fata lui Hristos de tot ce n-ai avut curat, de tot ce n-ai crescut frumos, de tot ce-ai dat sau ce n-ai dat. Raspunzi in fata lui Hristos acum si-n veci ai sa raspunzi. - O, de-ai fi numai credincios in tot ce-arati si-n tot ce-ascunzi. (Traian Dorz)

Doamne, ajuta-ma sa inteleg si sa nu uit ca trebuie sa-ti dau socoteala de tot ce mi-ai incredintat, Amin.

Sursa: resursecrestine.ro

Sa invatam sa ne asumam RESPONSABILITATEA !


"Ca fiinte umane suntem inzestrati cu libertatea de a alege si nu ne putem descotorosi de responsabilitate aruncand-o pe umerii lui Dumnezeu sau ai naturii. Trebuie sa o sustinem pe proprii umeri. De noi depinde." Arnold J. Toynbee

"Responsabilitatea este pretul maretiei. " Winston Churchill

"Daca ar fi sa ii dam un sut persoanei care ste responsabila pentru majoritatea problemelor cu care ne confruntam, nu am mai putea sa stam pe scaun timp de o luna."

Viata este mai degraba asemenea unui rau. Ne putem lasa in voia apei pentru a vedea unde ne vor purta curentii, dar avem destul control pentru a vasli inspre unul dintre maluri sau in amonte.

Unii pot incerca sa ne franeze si chiar sa puna blocaje in calea potentialului nostru, dar suntem singurii care putem opri masina sau schima directia. Performerii preiau controlul destinelor proprii. Refuza sa accepte faptul ca mostenirea, cultura, averea neta, infatisarea, educatia sau lipsa acesteia le controleaza vietile. Numai vointa, hotararea si determinarea sunt importante.

Ceea ce vreau sa spun este ca procesul de crestere poate fi folosit fie ca pretext pentru esec, fie ca motiv pentru succes. Este posibil sa nu fi crescut in cea mai minunata familie din lume, asemenea multor altora dintre noi, dar trebuie sa invatam sa ne eliberam de ea. Trebuie sa ne maturizam. Sa ne asumam responsabilitatea. Abia atunci vom intra pe drumul care conduce spre semnificatia reala.

Pasaje preluate din cartea lui Philip Baker : "Secretele oamenilor impliniti: de ce unii reusesc in timp ce altii esueaza" ,Editura Almatea 2008, Bucuresti"Responsibility
de Ana Iordache

Dumnezeu vorbeste lui Avraam si zice: "Eu sunt Dumnezeul Cel Atotputernic.Umbla inaintea Mea,si fii fara prihana." Deci noi trebuie sa traim prin credinta in Acest Dumnezeu si iata ca El I-si asuma toata responsabilitatea cu privire la viitorul meu.(asa a facut cu Avraam,asa face si cu noi)

Genez.17.1-11 Cu cei ce asculta si pazesc poruncile Lui, El face un legamant cu ei/noi si promisiunile Lui sunt: Viata vesnica este aceasta sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristsos, pe care L-ai trimis Tu.

Apoi ne fagaduieste o mostenire nestricacioasa in Imaparatia Lui.Ioan 17:3-8,17 Cum? "Sfinteste-i prin adevarul Tau:Cuvantul Tau este adevarul. Isus a spus:EU sunt Calea, Adevarul si Viata". Iata ca cine--L are pe El ca DOMN si STAPAN al inimii lui, are viitorul asigurat. Crede omule si bizuie-te pe puterea tariei Lui.

A cui este responsabilitatea ca eu sa fiu biruitor (nu un invins)? RESPONSIBILITY se desparte in doua cuvinte: respons = responsabil , obligatie abillity = capacitate, pricepere.

Acum este randul nostru: Cum raspundem noi la abilitatea Lui Dumnezeu de a ne face victoriosi ?

Domnul Isus ne spune:"Eu sunt Vita,voi sunteti mladitele.Cine ramane in Mine, si in cine raman Eu,aduce multa roada;caci despartiti de Mine,nu puteti face nimic."(de citit Ioan 15 pana vom intelege cu mintea,cu inima cine suntem si cine poate sa fie biruitor ,victorios in noi,prin noi,pentru cei de langa noi ?)

"Pot totul in Hristos care ma intareste. Filip.4:13 Sa umblam in ascultare de voia Lui pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului Lui Dumnezeu,la statura de om mare,la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos; Efes.4:13 Sa ne hranim zilnic cu Cuvantul Lui Dumnezeu pentru a creste in cunoastere,si apoi aplicare,caci prin intrebuintare se fortifica sufletul.

Caci Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea sa locuiasca in EL,si sa impace totul cu Sine,(si pe noi cu Dumnezeu) Cum?prin EL...prin sangele crucii Lui.Colos.1:19-23 Aceasta-i abilitatea Lui Dumnezeu,de a ne face victoriosi,in Hristos Isus.(greu de priceput pentru o minte limitata) Domnul Isus zice: " Ferice mai degraba de ceice asculta Cuvantul Lui Dumnezeu,si-l pazesc(pastreaza). Luc.11:28 Sufletul nostru se cere alimenatat cu Cuvantul Lui Dumnezeu care-i viu si lucreaza (Evr.4:12) in noi, prin puterea credintei, transformarea, sa ajungem la statura de om mare care nu se mai teme de orice"adiere de vant"precum un copil. Nu te teme,Eu sunt cu tine in toate zilele vietii tale!"

Dar tu omule, care esti un pumn de tarana, marunt,si nevrednic, de care am EU grija in toate zilele vietii tale,stai in ascultare si pazesti poruncile Mele???? Eu Mi-am luat responsabilitatea sa-ti port de grija si am si abilitatea de a rezolva problemele tale, stai tu linistit increzandu-te in puterea tariei Mele, sa-Mi auzi glasul cand te indrept pe Cale sa nu te ratacesti ?