miercuri, ianuarie 23, 2008

What Jesus did? - for January 24




The Father's Delight in His Children - Matthew 3:16-17


Jesus was baptized and he came up out of the water. The sky opened, and he saw God's Spirit coming down on him like a dove. And a voice spoke from heaven. The voice said, "This (Jesus) is my Son and I love him. I am very pleased with him." (ERV)


Key Thought
While Matthew's focus in Jesus' baptism is the fulfillment of God's will and character -- "to fulfill all righteousness" -- God lets us know how delighted he is with his Son who is wanting to faithfully honor and obediently serve the will of his Father. God tells Jesus three things that all of us need to hear from our loved ones. They are also words we need to tell to those we love. God affirms his relationship with Jesus: "This is my Son!" God affirms his love for Jesus: "Whom I love." God affirms his joy in Jesus: "I am very pleased with him." If Jesus needed this affirmation at the beginning of his ministry and right before he faced temptation, don't those around us need it as well?


Today's Prayer
Worthy, holy, and faithful God, I want to live with passion obeying your Word, reflecting your character, and persuading those who are reluctant to follow. Inspire such passion in me through your Spirit and energize my life as I seek to live your will. I want you to be pleased and praised by what I live. In Jesus' holy name I pray. Amen.

Puterea deciziei. Vointa - capacitatea decizionala






Puterea care guverneaza natura umana


Vointa constituie o putere care guverneaza natura umana, aducand toate celelalte insusiri ale fiintei in stapanirea ei. Vointa nu inseamna dorinta, preferintele sau inclinatia personala, ci puterea decizionala care lucreaza in oameni ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu.


Doua elemente de caracter

Taria caracterului consta in doua elemente - puterea vointei si puterea stapanirii de sine. Multi tineri confunda pornirile puternice ale pasiunii cu taria de caracter, dar , in realitate, cel stapanit de propriile pasiuni este un om slab.

Neputintele se datoreaza propriei vointe
Nimeni sa nu spuna: "Eu nu imi pot corecta defectele caracterului". Imposibilitatea este cauzata de propria voastra vointa. Daca nu vreti, atunci nu puteti invinge. Adevarata dificultate izvoraste din degradarea inimilor nesfintite si din lipsa dispozitiei de a va suspune conducerii lui Dumnezeu.


Siguranta doar prin unirea cu puterea divina
Vointa umana este in siguranta numai atunci cand este unita cu vointa lui Dumnezeu. Cooperarea vointei umane cu lucrarea perseverenta a puterii divine stabileste o relatie care ii uneste pe oameni unii cu altii si pe toti cu Dumnezeu. Cand vointa este asezata de partea Domnului, Duhul Sfant ia aceasta vointa si o face una cu vointa divina. Uneori, puterea iscusita a ispitei pare sa solicite pana la extrem puterea vointei noastre si a exercita crdinta, in acea situatie, pare a fi total in contradictie cu orice argument al ratiunii si sentimentelor; dar vointa noastra trebuie sa ramana de partea lui Dumnezeu. Trebuie sa credem ca in Isus se afla puterea si reusita vesnica. Ceas de ceas trebuie sa rezistam pe pozitii, triumfatori in Dumnezeu, puternici in puterea Lui.


Vointa decide viata sau moartea
Dumnezeu nu doreste ca vointa noastra sa fie distrusa, pentru ca numai prin exercitarea ei putem indeplini ceea ce El doreste sa facem. Vointa noastra trebuie sa-I fie oferita Aceluia care poate sa ne-o daruiasca inapoi curata, innobilata si unita cu puterea divina intr-o relatie de impreauna simtire, pentru ca El sa poata revarsa prin noi torentele iubirii si ale puterii Sale.


Izvorul tuturor actiunilor
Vointa este izvorul tuturor actiunilor voastre. Odata cu caderea in pacat, aceasta vointa, care constituie un factor atat de important in formarea caracterului unui om, a fost cedata controlului lui Satana; si de atunci, Satana lucreaza in fiinta umana, pentru a o determina sa doreasca si sa implineasca placerile lui, spre ruina si neneorocirea omului. Dar sacrificiul infinit al lui Dumnezeu, prin daruirea lui Isus, preaiubitul lui Fiu, Ii da dreptul sa declare, fara a incalca vreunul dintre principile fundamentale ale guvernarii Sale: "Supuneti-va pe voi insiva sub conducerea Mea; dati-Mi MIe vointa voastra; smulgeti-o de sub controlul lui Satana, iar Eu o voi lua in stapanire ca sa pot lucra in voi atat vointa, cat si infaptuirea." Cand Dumnezeu aseaza in voi Gandul lui Hristos, vointa voastra devine vointa Lui si caracterul vostru devine asemenea caracterului lui Hristos.




Pacatul a pervertit vointa umana, dar Dumnezeu o poate restaura
Pacatul nu numai ca ne indeparteaza de Dumnezeu, dar distruge in sufletul omenesc atat dorinta cat si capacitatea de a-L cunoaste pe El. Misiunea lui Hristos este aceea de a anihila toata aceasta lucrare a raului. El are puterea de a reface si de a inviora mintea care a fost intunecata, vointa care a fost pervertita si insusirile care au fost paralizate de pacat. Hristos deschde tezaurul comorilor universului pentru noi si, prin El, ne este daruita puterea de a discerne si de a a aprecia aceste comori infinite.




Un factor in tratarea bolii
Puterea vointei nu este apreciata asa cum ar trebui. Mentineti-va vointa activa si orientata intr-o directie corecta si ea va conferi energie intregii fiinte si va fi un ajutor minunat in pastrarea sanatatii. Vointa constituie o putere in tratarea bolii. Prin exercitarea vointei in direcita unei relatii corecte cu viata, pacientii pot face mult pentru a coopera cu eforturile medicului de a-i vindeca. Exista mii de oameni care, daca ar voi, si-ar putea redobandi sanatatea. Domnul nu doreste ca ei sa fie bolnavi. Adesea, bolnavii pot invinge boala pur si simplu prin refuzul de a ceda senzatiilor de slabiciune si tendintei de a ramane intr-o stare de inactivitate. Ei trebuie sa se ridice deasupra durerilor si migrenelor si sa se angajeze intr-o activitate flositoare, potrivita puterilor lor. De multe ori, printr-o asemenea activitate si prin miscare in aer liber si soare, un bolnav extrem de epuizat isi poate redobandi puterea si sanatatea.




O corecta exercitare a vointei va invinge boala
Multi care par neputinciosi si se plang fara incetare nu se afla intr-o star atat de rea pe cat isi imagineaza. Unii dintre acestia au o vointa puternica; daca aceasta ar fi exercitata intr-o directie corecta, ar putea fi un instrument eficient in controlarea imaginatiei si ar putea invinge in felul aesta boala. Dar, prea adesea, se intampla ca vointa sa fie exercitata intr-o directie gresita si sa refuze cu incapatanare sa se supuna ratiunii. Aceasta vointa a decis deja intreaga situatie; ei sunt neputinciosi si isi indreapta atentia doar spre neputinele de care vor suferi, fara a tine cont de parerile altora.




Munca manuala stimuleaza vointa
De cele mai multe ori, un exercitiu fizic bine coordonat se va dovedi un agent vindecator eficient. In unele cazuri, acesta este chiar indispensabil in vederea redobnadirii sanatatii. Vointa se va dezvolta odata cu munca manuala, iar acesti bolnavi au nevoie tocmai de stimularea vointei. Cand vointa este inactiva, imaginatia se deformeaza si rezistenta la boala devine imposibila.




Pasaje extrase din cartea : Minte, Caracter, Personalitate de Ellen White

"Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati" Isus




Matei 11:25 În vremea aceea, Isus a luat cuvântul şi a zis: "Te laud, Tată, Doamne al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi, şi le-ai descoperit pruncilor.


Matei 11:26 Da, Tată, Te laud, pentru că aşa ai găsit Tu cu cale!"


Matei 11:27 Toate lucrurile Mi-au fost date în mâini de Tatăl Meu; şi nimeni nu cunoaşte deplin pe Fiul, afară de Tatăl; tot astfel nimeni nu cunoaşte deplin pe Tatăl, afară de Fiul, şi acela căruia vrea Fiul să i-L descopere.


Matei 11:28 Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.


Matei 11:29 Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.


Matei 11:30 Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară."




Matei 6:31 Nu vă îngrijoraţi dar, zicând: "Ce vom mânca?" Sau: "Ce vom bea?" Sau: "Cu ce ne vom îmbrăca?"

Matei 6:32 Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.

Matei 6:33 Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

Matei 6:34 Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.


Matei 7:12 Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii.

Matei 7:13 Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea.

Matei 7:14 Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei ce o află.


Matei 7:24 De aceea, pe orişicine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care şi-a zidit casa pe stâncă.

Matei 7:25 A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea nu s-a prăbuşit, pentru că avea temelia zidită pe stâncă.

Matei 7:26 Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit, care şi-a zidit casa pe nisip.

Matei 7:27 A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile, şi au izbit în casa aceea: ea s-a prăbuşit, şi prăbuşirea i-a fost mare."