marți, octombrie 06, 2009

Este bine pentru tine sa porti un jug in tineretea ta


Plangerile lui Ieremia 3

27
Este bine pentru om să poarte un jug în tinereţea lui.
28 Să stea singur şi să tacă, pentru că Domnul i l-a pus pe grumaz;
29 să-şi umple gura cu ţărână, şi să nu-şi piardă nădejdea;
30 să dea obrazul celui ce-l loveşte, şi să se sature de ocări.
31 Căci Domnul nu leapădă pentru totdeauna.
32 Ci, când mâhneşte pe cineva, Se îndură iarăşi de el, după îndurarea Lui cea mare:
33 căci El nu necăjeşte cu plăcere, nici nu mâhneşte bucuros pe copiii oamenilor.


Va recomand cu mare caldura sa audiati spre zidirea voastra predicile cu tema : Etapele vietii, inspirate de Dumnezeu pastorului Daniel Chiu pe care le puteti gasi aici: http://www.resursecrestine.ro/predici-audio/daniel%20chiu/etapele%20vietii.htm


:)



Tânărul – model printr-un caracter nobil


Societatea contemporană transmite această idee influenţată de Hollywood, tânărul model trebuie să fie frumos, să aibă bani, carieră bună, personalitate în societate. Toate abilităţile cu care a fost înzestrat un om sunt bune, însă Dumnezeu prin Sfânta Scriptură transmite că tânărul care vrea să fie un model trebuie să aibă un caracter nobil. Se menţionează în 1Timotei 4.12: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţire.” Vrem să surprindem câteva idei frumoase din sfaturile lui Pavel:

Necesitatea unui tânăr model generaţiei contemporane

Apostolul Pavel anticipa vremurile care vor veni, o lume cu un sistem de valori şi scopuri din care Dumnezeu este exclus. Într-o asemenea lume ostilă dorinţa lui Dumnezeu este ca adevărurile Bibliei să fie transmise printr-un caracter evlavios.

În societate sunt mulţi oameni care pot fi consideraţi modele: Mircea Geoană, Traian Băsescu, Gigi Becali, Bill Clinton, Barack Obama însă dacă te uiţi la moralitatea lor vei fi dezamăgit.

Modelul nostru suprem trebuie să fie Domnul Isus, tocmai de aceea a venit El în lume, ca să caute şi să mântuiască ce era pierdut, şi să ofere omului un mod de viaţă cum să trăiască pe acest pământ. Tânărul care are parte de o schimbare de Dumnezeu în viaţă, doar atunci poate să fie un model pentru societatea contemporană. În Geneza 39.2-3, este consemnat faptul că Iosif locuia în casa lui Potifar, acest om păgân a putut realiza faptul că Iosif are o viaţă deosebită prin dedicare şi slujirea unui Dumnezeu adevărat. Nu poţi fi un tânăr model pentru generaţia contemporană dacă viaţa ta nu este transformată de Hristos.

Dorinţa apostolului Pavel este ca tânărul să fie un model printr-un caracter nobil, menţionând cele cinci faţete ale caracterului: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţire. Richard Wurmbrand spunea: „Caracterul nu se formează prin ateism, ci prin religie.”

Necesitatea unui tânăr cu un comportament decent

Important în caracterul unui tânăr este vorbirea şi purtarea, Rick Warren spunea că dacă semeni o privire culegi un gând, dacă semeni un gând culegi o vorbă, dacă semeni o vorbă culegi o faptă, semeni o faptă culegi răsplata. Caracterul unui tânăr porneşte de la vorbire şi purtare. În Geneza este prezentat faptul că Iosif nu putea să suporte cuvintele rele din partea fraţilor săi, nu îşi permitea un vocabular murdar. Pavel îndemna pe tineri în 2Timotei 2.19 „Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti, căci cei ce le ţin, vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu.” În momentul în care vorbirea unui tânăr devine cât mai biblicizată, atunci poate să se comporte ca şi Domnul Isus.

Necesitatea unui tânăr cu integritate

Sfânta Scriptură prezintă credinţa, nădejdea şi dragostea care merg împreună dar cea mai mare rămâne dragostea. Un gânditor spunea: Forma supremă de iubire dintre credincioşi e unitatea. Cine iubeşte pe Isus, iubeşte şi pe cei ai Lui, nu doar pe cei simpatici sau pe cei din confesiunea sa. Nimeni nu va fi întrebat la ultima judecată cât de mult a suferit, ci cât de mult a iubit. Apostolul Pavel prezintă în Romani 10.17: „credinţa vine în urma auzirii iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.” Pavel apreciază credinţa care s-a transmis în Timotei din bunica Lois şi mama Eunice. Timotei a avut privilegiul să crească într-o familie creştină, însă la vârsta maturităţii şi-a predat viaţa înaintea lui Dumnezeu. În bisericile protestante tinerii cresc şi beneficiază de o educaţie aleasă, atunci când ajung la vârsta maturităţii unii ignoră această oportunitate de a-şi preda viaţa în mâna Domnului. Fără credinţă nu poţi fi un tânăr cu integritate.

Un tânăr de caracter îşi va păstra puritatea, castitatea, curăţia înaintea lui Dumnezeu. Ca şi tineri trebuie să ţinem cont că alegerile sau deciziile pot avea repercursiuni şi în viaţa de familie. Tinerii care îşi permit flirtul, împart sentimente sau după cum spunea un gânditor: când cineva se îndrăgosteşte de o persoană dragă împarte sentimente, o bucată de inimă, cunoscând mai multe persoane, secţionează inima până ajunge inima precum carnea de mici. Un tânăr cu inima împărţită intră în viaţa de familie şi vrea ca familia să funcţioneze. Multe familii ajung la divorţ sau la conflicte din cauza deciziilor pripite în viaţa tinereţii.

Dumnezeu să ne ajute să fim tineri dedicaţi Domnului, modele generaţiei contemporane printr-un caracter nobil.

Beniamin Șfabu

preluat de pe site-ul: http://orizonturi123.wordpress.com/2009/09/08/tanarul-model-printr-un-caracter-nobil/