sâmbătă, martie 01, 2008

Ai primit/oferit astazi mărţişoare? :)



Pentru inceput - o scurta calatorie in timp sa observam originile si semnificatiile acestui asa numit : "mărţişor":

Mărţişor
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Şnurul roşu cu alb
Mărţişorul (1 martie) este o sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie femeile primesc mici cadouri, obiecte decorative (mărţişoare), legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază de obicei flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Tradiţia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Geţilor. Originile obiceiului se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi al vegetaţiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an productiv.

Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria unde se cheamă Marteniţa (Мартеница), Macedonia, Albania.

Mărţişorul este o tradiţie românească veche de peste 8000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei sărbători au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi . Mărţişorul este format din două şnururi împletite asemenea ADN-ului. Roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea. Sărbătoarea Mărţişorului simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă. Există cercetători care cred că e vorba despre reîntoarcerea la viaţă după Potopul Biblic.
**********************************************************************************

Iar acum observatiile mele in urma "cercetarii" exponateleor din centrul Sibiului, insirate pe mijlocul strazii Nicolae Balcescu: :)

...am observat unele imbunatatiri in ce priveste diversitatea modului in care pot fi martisoarele. Pe langa traditionalele martisoare ramase de anul trecut, au mai fost adaugate papusele cu un buton pe care scria : "Press here" ...erau niste papusele cu eticheta "made in China" dar care spuneau "Ingerasul meu" pe romaneste. Erau shoade de tot...am luat una din ele in mana si m-am gandit..."Ce bine de copii astia, nici macar nu mai trebuie sa se chinuie sa se roge...se roaga papusica pt ei"...e o modalitate usoara de a invata aceasta scurta rugaciune daca o asculti de 10-15 ori imposibil sa nu o inveti. Uneori e mult mai usor sa inveti auzind , decat citind....si mai erau altele care spuneau altceva....hmm....nu-mi mai amintesc exact....oricum daca nu-mi amintesc inseamna ca nu spuneau ceva important, sau de luat in seama.

Apoi, pe langa exponatele de plus de toate marimile, unele din ele care aveau diferite infatisari, si butoane, care odata apasate, lasau sa se auda un : " :* I love you! " din interiorul animalutului, am vazut celebrele diplome...care mai de care ...dar deja le stiam....insa am gasit ceva cu adevarat special si diferit: niste cerculete magnetice nici prea mari, nici prea mici, cam cu diametrul de 8 cm, pe care erau diferite mesaje adresate mamei , prietenilor, sotiei.

Un mesaj adresat mamei suna astfel:
"Dedicatie mamei:
Iti multumesc ca suporti nesuportabilul,
Pentru ca reusesti sa faci ceva din nimic,
Pentru ca dai cand ai buzunarele goale,
Pentru ca m-ai iubit cand eram absolut de neiubit
Iti multumesc ca rezolvi imposibilul cu zambetul pe buze (..chiar daca mai tremurat uneroi) "

La acelasi stand erau altfel de diplome: pt parinti , de exemplu, pe una scria:
"TATICULUI MEU
Iti multumesc ca te-ai interesat , fara sa ma iscodesti vreodata,
Pentru ca ai fost iubitor - fara sa ma sufoci cu dragostea ta,
Pentru ca mi-ai cladit un cuib - dar m-ai lasat sa zbor libera!
Te iubesc mult! "

iar pe alta scria;
"O scoica de aur e inima mea,
Si perla iubirii se afla in ea,
Scoica se sparge de stancile reci,
Insa iubirea ramane in veci."......aici are dreptate...conform: 1 Corinteni 13:8 Dragostea nu va pieri niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit.


Mai sunt si alte creatii originale, aurite, argintite, pictate, lipite, confectionate. "Negustori" care de atatea zile s-au saturat cu comercializarea acestor produse, incearca sa convinga pana si pe "gura - casca" sa cumpere cate ceva....cu sticla de litru plina cu cafea, aproape ca nu mai au stare...dar ...ce sa-i faci? ...asta este...oricum....o plimbare pe acolo e binevenita pentru delectarea ochilor...dar aveti grija sa nu va lasati "taria inimii" si "hotararea" acasa....daca le uitati acasa si va luati portmoneul cu voi....ati facut o alegere gresita....mai bine v-ati fi uitat portmoneul acasa ...decat sa va intoarceti cu el gol. :)

In rest, mult har de sus...s'apai cu martisoare, fara martisoare, cu diploma, fara diploma, cu papusica cu "Ingerasul meu", sau fara ea, ramaneti tari in incredintarea voastra pe care o asteapta o mare rasplatire. :).

Domnul cu voi! :)

Din El , prin El si pentru El,
Ana-Maria

Niciun comentariu: