duminică, martie 23, 2008
De ce ne cere Dumnezeu sa asteptam?
Everlasting God-Chris Tomlin
Strength will rise as we wait upon the Lord
We will wait upon the Lord
We will wait upon the Lord
Our God, You reign forever
Our hope, our Strong Deliverer
You are the everlasting God
The everlasting God
You do not faint
You won't grow weary
Our God, You reign forever
Our hope, our Strong Deliverer
You are the everlasting God
The everlasting God
You do not faint
You won't grow weary
You're the defender of the weak
You comfort those in need
You lift us up on wings like eagles
" Asteptarea este cea mai grea provocare a sperantei. " Lewis Smedes
Unele tipuri de asteptare - pe autostrada sau in cabinetele medicilor - sunt triviale in peisajul de zi cu zi. Dar exista unele tipuri de asteptare mai serioase si in acelasi timp mai dificile:
* Asteptarea unei persoane necasatorite, care spera ca Dumnezeu i-a pregatit ceva, dar care incepe sa simta disperarea.
* Asteptarea unui cuplu fara copii , care isi doresc din toata inima o familie.
* Asteptarea cuiva care isi doreste un serviciu care sa-i placa si asa fie semnificativ, dar pare sa nu-l gaseasca.
* Asteptarea unei persoane profund deprimate, care tanjeste dupa o dimieata in care se va trezi dornica de viata.
Fiecare dintre noi, la rascrucile vietii , va trebui sa invatam sa asteptam.
Lewis Smedes scrie:
* Asteptarea este destinul nostru ca si creaturi care nu putem prin noi insine sa obtinem ceea ce dorim.
* Asteptam in intuneric o flacara pe care nu o putem aprinde.
* Asteptam cu frica un final fericit pe care nu putem sa-l scriem.
* Asteptam un "inca nu" , care pare ca se transforma in "niciodata".
* Asteptarea este cea mai grea provocare a sperantei.
Asteptarea s-ar putea sa fie cel mai greu lucru pe care suntem chemati sa-l facem. Asa ca este de-a dreptul frustrant cand deschidem Biblia si vedem ca Insusi Dumnezeu, care este atotputernic si atotcunoscator, le spune mereu oamenilor : "Asteptati."
Dumnezeu vine la Avraam, cand acesta avea 75 de ani, si ii spune ca va avea copii, ca va fi tatal unei mari natiuni. Cat a durat pana cand promisiunea a fost implinita? 24 de ani. Avraam a trebuit sa astepte.
Dumnezeu le-a spus israelitilor ca vor fi scosi din robia egipteana si vor deveni o natiune de sine statatoare. Dar poporul a trebuit sa astepte 400 de ani.
Dumnezeu i-a spus lui Moise ca va conduce poporul in Tara Promisa. Dar Moise a trebuit sa astepte 40 de ani in pustie.
In Biblie, asteptarea este atat de strans impletita cu credinta, incat uneori aceste doua concepte se substituie unul celuilat. Marea promisiune a Vechiului Testament era ca Mesia urma sa vina. Dar Israel trebuia sa astepte - generatie dupa generatie, secol dupa secol. Si cand Mesia Cel mult asteptat a venit in sfarsit, El a fost recunoscut doar de cei care aveau privirea atintita spre venirea Lui - cei ca Simeon. [...]
Numai in Vechiul Testament, se porunceste "Asteptati!" de 43 de ori.
Ultimele cuvinte ale Bibliei vorbesc despre asteptare : "Cel ce adevereste aceste lucruri, zice: "DA, Eu vin curand. "" Pare neverosimil, dar in lumina vesniciei, El vine curand. Tineti aproape.
"Amin! Vino, Doamne Isuse!" Foarte bine, vom tine aproape, Dar vino! Te asteptam!
De ce? De ce ne cere Dumnezeu sa asteptam? Daca este atotputernic, de ce nu ne vine in ajutor, de ce nu ne da toate raspunsurile si de ce nu vine acum?
Cel putin partial, pentru a-l parafraza pe Ben Patterson, ceea ce Dumnezeu lucreaza in noi in timp ce asteptam este la fel de important ca si ceea ce de fapt asteptam .
Capacitatea de a astepta este un test al maturitatii. Psihologii vorbesc despre acest lucru ca fiind capacitatea de a suporta recompensa amanta. M. Scott Peck scrie: "Amanarea recompensei este un proces al programarii durerii si placerii in viata in asa fel incat sa maresti placerea prin confruntarea si experimentarea durerii mai intai, astfel incat sa termini cu ea. Acesta este singurul mod decent de a trai. "
Daniel Goleman a scris o carte foarte influenta in care sustine ca eficienta in viata este bazata nu atat de mult pe inteligenta cognitiva, cat pe ceea ce ar putea fi numita "inteligenta emotionala". Din aceasta cauza oameni cu coeficient de inteligenta ridicat ajung sa aiba casnicii destramate sau locuri de munca frustrante. In miezul inteligentei emotionale se afla capacitatea de a amana recompensa si da a nu trai la voia impulsului de moment .
[...] Copii dezvolta tot felul de strategii pentru a le fi mai usor sa astepte: - canta, isi spun povesti, se joaca cu degetele. [...]
Incapacitatea de a controla impulsurile de moment, refuzul de a trai in asteptare rabdatoare si incredere, locuieste foarte aproape de miezul decaderii umane. [...]
Pavel spune ca in timp ce asteptam ca Dumnezeu sa puna ordine in toate lucrurile, vom suferi. Suferinta produce rezistenta, rezistenta, caracter; si caracterul, speranta. Dumnezeu poate produce aceste calitati in noi in timp ce asteptam. Asteptarea nu este doar ceva ce trebuie sa facem in timp ce primim ceea ce dorim. Este o parte a procesului de a deveni ceea ce vrea Dumnezeu sa fim. [...]
Asteptarea inseamna sa incepi sa inveti principiile biblice ale unei bune ispravnicii. Inseamna sa incepi sa cultivi obiceiuri financiare sanatoase cum ar fi intocmirea unui buget, plata zeciuielii si amanarea cumpararii unor lucruri pana in momentul in care ai banii cu care sa le platesti.
* Asteptarea biblica nu este deloc o asteptare pasiva; nu este o modalitate de a evada din realitatea neplacuta.
* Asteptarea dupa Dumnezeu inseamna o atasare de Dumnezeu plina de incredere, disciplinata, activa si uneori dureroasa.
* Asteptarea dupa Dumnezeu este decizia zilnica, continua, de a spune: "Ma voi increde in Tine si Te voi asculta. Chiar si atunci cand circumstantele vietii nu sunt asa cum mi-as fi dorit si probabil nu vor fi niciodata, imi pun toata increderea in Tine. Nu am alt plan de rezerva. "
Ce inseamna deci sa sti sa astepti?
Incredere rabdatoare: Asteptarea dupa Dumnezeu necesita o incredere plina de rabdare.
Voi putea eu sa cred ca Dumnezeu are motive intemeiate pentru a-mi porunci sa astept? Imi voi aminti ca lucrurile arata diferit pentru Dumnezeu, pentru ca El vede din perspectiva vesniciei?
[...] Se spune ca un ecomomist a citi pasajul : "pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, si o mie de ani sunt ca o zi. " si a fost foarte entuziasmat.
"Doamne, este adevarat ca pentru Tine o mie de ani sunt ca un minut? "
"Da."
"Atunci un milion de dolari este pentru Tine cat un cent. "
"Da."
"Doamne, imi dai si mie unul din centii Tai?"
"Da, sigur. Asteapta aici UN MINUT. " ( :)) )
* Mult prea adesea vrem resursele lui Dumnezeu, dar atunci cand vrem noi, nu cand vrea El.
* Vrem centul, dar nu vrem minutul.
* Uitam ca lucrarea pe care o face El in noi in timp ce asteptam este la fel de importanta ca ceea ce credem noi ca asteptam.
* Asteptarea inseamna ca suntem convinsi ca Dumnezeu stie ce face.
Aceasta ar putea insemna incredere rabdatoare- o incredere care este dispusa sa astepte din nou si din nou, zi dupa zi.
~ Probabil esti necasatorit. Noi, americanii, traim intr-o societate in care sa fi casatorit este normal si sa fi necasatorit nu este normal. Asa ca simti presiunea unei paradigme.
~ Probabil simti o dorinta dupa intimitate.
~ Probabil simti o singuratate pe care doar Dumnezeu o poate vindeca, din care nu te poate scoate nici o alta fiinta umana.
ASTEPTAREA ESTE GREA DE TOT.
~ Probabil esti tentat sa gandesti: "Am asteptat destul. M-am saturat sa tot astept. Voi cauta orice satisfactie in viata si imi voi face griji despre consecinte mai tarziu. "
ESTI DISPUS SA ASTEPTI DUPA DUMNEZEU?
Vei spune curajos: "Bine , Doamne. Nu ma voi lasa prins intr-o relatie care stiu ca Te-ar dezonora si ar prejudicia sufletele celor implicati. Voi cauta sa-mi construiesc viat cat de bine pot, fara sa stiu ce aduce ziua de maine. Chiar daca uneori simt ca nimeni nu intelege cat de dureroasa este asteptarea, aleg sa ma incred in Tine. Voi astepta!"
* Asteptarea dupa Dumnezeu necesita umilinta increzatoare.
* Rugaciunea ne permite sa asteptam fara a ne ingrijora.
Recent, intr-una din nopti, nu puteam sa adorm. Eram framantat de tot felul de ganduri care incep cu "Daca...?" Daca acest lucru nu se schimba? Daca nu voi primi ceea ce doresc cu disperare?
Exista o samanta de adevar in toate acestea - se pot intampla lucruri rele - dar acestea nu conduc la viata.
Nu la mult timp dupa aceea, citeam relatarea depre Isus cu ucenicii in barca, in mijlocul furtunii. Ucenicii erau disperati deoarece - va aduceti aminte? - Isus dormea.
Atunci mi-am dat seama : Exista o experienta pe care Isus n-a avut-o niciodata. A experimentat aproape orice emotie umana - necaz, bucurie, durere , oboseala, manie, speranta. Dar este un lucru pe care nu l-a experimentat niciodata: nu a intrat niciodata in panica. In acel moment mi-am dat seama ca Dumnezeu nu este niciodata disperat.
* Cand ai ganduri disperate, poti fi sigur ca nu Dumnezeu iti vorbeste.
Atunci trebuie sa astepti cu umilinta increzatoare.
* Asteptarea dupa Dumnezeu necesita speranta de nestins
* Pavel scrie: " Caci in nadejdea aceasta am fost mantuiti. Dar o nadejde care se vede nu mai este nadejde: pentru ca ce se vede, se mai poate nadajdui? Pe cand, daca nadajduim ce nu vedem, asteptam cu rabdare."
* Nadejdea sau speranta in sine este de fapt o forma de asteptare. Ernst Hoffman scrie : " Speranta nou-testamentara este o asteptare rabdatoare, disciplinata si increzatoare dupa Domnul si Mantuitorul nostru...ea isi demonstreaza caracterul prin staruinta cu care asteapta. "
Daca astepti dupa Dumnezeu zilele acetea - daca Il asculti, dar nu vezi inca rezultatele la care speri - trebuie sa sti ca in Biblie, acestei asteptari ii este atasata o fagaduinta minunata:
"Flacaii obosesc si ostenesc,
chiar tinerii se clatina;
dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea,
ei zboara ca vuturii;
alearga si nu obosesc,
umbla si nu ostenesc. "
* Probabil Dumnezeu pretuieste umblarea noastra mai mult decat alergarea sau zborul.
Uneori nu putem face altceva decat sa umblam. Dar in acele momente, umblarea este suficienta. Probabil acest lucru se intampla atunci cand ivata este grea, cand vrem sa abandonam, dar Ii spunem Domnului:
"Nu ma las! Voi face pas dupa pas. Imi voi lua crucea. Il voi urma pe Isus chiar si pe acest drum."
Pasaje din cartea lui John Ortberg: "Daca vrei sa umbli pe apa, trebuie sa cobori din barca." - penultimul capitol.
steven curtis chapman--be still and know
Be still and know that He is God
Be still and know that He is holy
Be still, O restless soul of mine
Bow before the Prince of peace
Let the noise and clamor cease
Be still
Be still and know that He is God
Be still and know that He is faithful
Consider all that he has done
Stand in awe and be amazed
And know that He will never change
Be still
Be still and know that he is God
Be still and know he is our Father
Come rest your head upon his breast
Listen to the rhythm of his unfailing heart of love
Beating for His little ones
Calling each of us to come
Be still
Strength will rise as we wait upon the Lord
We will wait upon the Lord
We will wait upon the Lord
Our God, You reign forever
Our hope, our Strong Deliverer
You are the everlasting God
The everlasting God
You do not faint
You won't grow weary
Our God, You reign forever
Our hope, our Strong Deliverer
You are the everlasting God
The everlasting God
You do not faint
You won't grow weary
You're the defender of the weak
You comfort those in need
You lift us up on wings like eagles
" Asteptarea este cea mai grea provocare a sperantei. " Lewis Smedes
Unele tipuri de asteptare - pe autostrada sau in cabinetele medicilor - sunt triviale in peisajul de zi cu zi. Dar exista unele tipuri de asteptare mai serioase si in acelasi timp mai dificile:
* Asteptarea unei persoane necasatorite, care spera ca Dumnezeu i-a pregatit ceva, dar care incepe sa simta disperarea.
* Asteptarea unui cuplu fara copii , care isi doresc din toata inima o familie.
* Asteptarea cuiva care isi doreste un serviciu care sa-i placa si asa fie semnificativ, dar pare sa nu-l gaseasca.
* Asteptarea unei persoane profund deprimate, care tanjeste dupa o dimieata in care se va trezi dornica de viata.
Fiecare dintre noi, la rascrucile vietii , va trebui sa invatam sa asteptam.
Lewis Smedes scrie:
* Asteptarea este destinul nostru ca si creaturi care nu putem prin noi insine sa obtinem ceea ce dorim.
* Asteptam in intuneric o flacara pe care nu o putem aprinde.
* Asteptam cu frica un final fericit pe care nu putem sa-l scriem.
* Asteptam un "inca nu" , care pare ca se transforma in "niciodata".
* Asteptarea este cea mai grea provocare a sperantei.
Asteptarea s-ar putea sa fie cel mai greu lucru pe care suntem chemati sa-l facem. Asa ca este de-a dreptul frustrant cand deschidem Biblia si vedem ca Insusi Dumnezeu, care este atotputernic si atotcunoscator, le spune mereu oamenilor : "Asteptati."
Dumnezeu vine la Avraam, cand acesta avea 75 de ani, si ii spune ca va avea copii, ca va fi tatal unei mari natiuni. Cat a durat pana cand promisiunea a fost implinita? 24 de ani. Avraam a trebuit sa astepte.
Dumnezeu le-a spus israelitilor ca vor fi scosi din robia egipteana si vor deveni o natiune de sine statatoare. Dar poporul a trebuit sa astepte 400 de ani.
Dumnezeu i-a spus lui Moise ca va conduce poporul in Tara Promisa. Dar Moise a trebuit sa astepte 40 de ani in pustie.
In Biblie, asteptarea este atat de strans impletita cu credinta, incat uneori aceste doua concepte se substituie unul celuilat. Marea promisiune a Vechiului Testament era ca Mesia urma sa vina. Dar Israel trebuia sa astepte - generatie dupa generatie, secol dupa secol. Si cand Mesia Cel mult asteptat a venit in sfarsit, El a fost recunoscut doar de cei care aveau privirea atintita spre venirea Lui - cei ca Simeon. [...]
Numai in Vechiul Testament, se porunceste "Asteptati!" de 43 de ori.
Ultimele cuvinte ale Bibliei vorbesc despre asteptare : "Cel ce adevereste aceste lucruri, zice: "DA, Eu vin curand. "" Pare neverosimil, dar in lumina vesniciei, El vine curand. Tineti aproape.
"Amin! Vino, Doamne Isuse!" Foarte bine, vom tine aproape, Dar vino! Te asteptam!
De ce? De ce ne cere Dumnezeu sa asteptam? Daca este atotputernic, de ce nu ne vine in ajutor, de ce nu ne da toate raspunsurile si de ce nu vine acum?
Cel putin partial, pentru a-l parafraza pe Ben Patterson, ceea ce Dumnezeu lucreaza in noi in timp ce asteptam este la fel de important ca si ceea ce de fapt asteptam .
Capacitatea de a astepta este un test al maturitatii. Psihologii vorbesc despre acest lucru ca fiind capacitatea de a suporta recompensa amanta. M. Scott Peck scrie: "Amanarea recompensei este un proces al programarii durerii si placerii in viata in asa fel incat sa maresti placerea prin confruntarea si experimentarea durerii mai intai, astfel incat sa termini cu ea. Acesta este singurul mod decent de a trai. "
Daniel Goleman a scris o carte foarte influenta in care sustine ca eficienta in viata este bazata nu atat de mult pe inteligenta cognitiva, cat pe ceea ce ar putea fi numita "inteligenta emotionala". Din aceasta cauza oameni cu coeficient de inteligenta ridicat ajung sa aiba casnicii destramate sau locuri de munca frustrante. In miezul inteligentei emotionale se afla capacitatea de a amana recompensa si da a nu trai la voia impulsului de moment .
[...] Copii dezvolta tot felul de strategii pentru a le fi mai usor sa astepte: - canta, isi spun povesti, se joaca cu degetele. [...]
Incapacitatea de a controla impulsurile de moment, refuzul de a trai in asteptare rabdatoare si incredere, locuieste foarte aproape de miezul decaderii umane. [...]
Pavel spune ca in timp ce asteptam ca Dumnezeu sa puna ordine in toate lucrurile, vom suferi. Suferinta produce rezistenta, rezistenta, caracter; si caracterul, speranta. Dumnezeu poate produce aceste calitati in noi in timp ce asteptam. Asteptarea nu este doar ceva ce trebuie sa facem in timp ce primim ceea ce dorim. Este o parte a procesului de a deveni ceea ce vrea Dumnezeu sa fim. [...]
Asteptarea inseamna sa incepi sa inveti principiile biblice ale unei bune ispravnicii. Inseamna sa incepi sa cultivi obiceiuri financiare sanatoase cum ar fi intocmirea unui buget, plata zeciuielii si amanarea cumpararii unor lucruri pana in momentul in care ai banii cu care sa le platesti.
* Asteptarea biblica nu este deloc o asteptare pasiva; nu este o modalitate de a evada din realitatea neplacuta.
* Asteptarea dupa Dumnezeu inseamna o atasare de Dumnezeu plina de incredere, disciplinata, activa si uneori dureroasa.
* Asteptarea dupa Dumnezeu este decizia zilnica, continua, de a spune: "Ma voi increde in Tine si Te voi asculta. Chiar si atunci cand circumstantele vietii nu sunt asa cum mi-as fi dorit si probabil nu vor fi niciodata, imi pun toata increderea in Tine. Nu am alt plan de rezerva. "
Ce inseamna deci sa sti sa astepti?
Incredere rabdatoare: Asteptarea dupa Dumnezeu necesita o incredere plina de rabdare.
Voi putea eu sa cred ca Dumnezeu are motive intemeiate pentru a-mi porunci sa astept? Imi voi aminti ca lucrurile arata diferit pentru Dumnezeu, pentru ca El vede din perspectiva vesniciei?
[...] Se spune ca un ecomomist a citi pasajul : "pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, si o mie de ani sunt ca o zi. " si a fost foarte entuziasmat.
"Doamne, este adevarat ca pentru Tine o mie de ani sunt ca un minut? "
"Da."
"Atunci un milion de dolari este pentru Tine cat un cent. "
"Da."
"Doamne, imi dai si mie unul din centii Tai?"
"Da, sigur. Asteapta aici UN MINUT. " ( :)) )
* Mult prea adesea vrem resursele lui Dumnezeu, dar atunci cand vrem noi, nu cand vrea El.
* Vrem centul, dar nu vrem minutul.
* Uitam ca lucrarea pe care o face El in noi in timp ce asteptam este la fel de importanta ca ceea ce credem noi ca asteptam.
* Asteptarea inseamna ca suntem convinsi ca Dumnezeu stie ce face.
Aceasta ar putea insemna incredere rabdatoare- o incredere care este dispusa sa astepte din nou si din nou, zi dupa zi.
~ Probabil esti necasatorit. Noi, americanii, traim intr-o societate in care sa fi casatorit este normal si sa fi necasatorit nu este normal. Asa ca simti presiunea unei paradigme.
~ Probabil simti o dorinta dupa intimitate.
~ Probabil simti o singuratate pe care doar Dumnezeu o poate vindeca, din care nu te poate scoate nici o alta fiinta umana.
ASTEPTAREA ESTE GREA DE TOT.
~ Probabil esti tentat sa gandesti: "Am asteptat destul. M-am saturat sa tot astept. Voi cauta orice satisfactie in viata si imi voi face griji despre consecinte mai tarziu. "
ESTI DISPUS SA ASTEPTI DUPA DUMNEZEU?
Vei spune curajos: "Bine , Doamne. Nu ma voi lasa prins intr-o relatie care stiu ca Te-ar dezonora si ar prejudicia sufletele celor implicati. Voi cauta sa-mi construiesc viat cat de bine pot, fara sa stiu ce aduce ziua de maine. Chiar daca uneori simt ca nimeni nu intelege cat de dureroasa este asteptarea, aleg sa ma incred in Tine. Voi astepta!"
* Asteptarea dupa Dumnezeu necesita umilinta increzatoare.
* Rugaciunea ne permite sa asteptam fara a ne ingrijora.
Recent, intr-una din nopti, nu puteam sa adorm. Eram framantat de tot felul de ganduri care incep cu "Daca...?" Daca acest lucru nu se schimba? Daca nu voi primi ceea ce doresc cu disperare?
Exista o samanta de adevar in toate acestea - se pot intampla lucruri rele - dar acestea nu conduc la viata.
Nu la mult timp dupa aceea, citeam relatarea depre Isus cu ucenicii in barca, in mijlocul furtunii. Ucenicii erau disperati deoarece - va aduceti aminte? - Isus dormea.
Atunci mi-am dat seama : Exista o experienta pe care Isus n-a avut-o niciodata. A experimentat aproape orice emotie umana - necaz, bucurie, durere , oboseala, manie, speranta. Dar este un lucru pe care nu l-a experimentat niciodata: nu a intrat niciodata in panica. In acel moment mi-am dat seama ca Dumnezeu nu este niciodata disperat.
* Cand ai ganduri disperate, poti fi sigur ca nu Dumnezeu iti vorbeste.
Atunci trebuie sa astepti cu umilinta increzatoare.
* Asteptarea dupa Dumnezeu necesita speranta de nestins
* Pavel scrie: " Caci in nadejdea aceasta am fost mantuiti. Dar o nadejde care se vede nu mai este nadejde: pentru ca ce se vede, se mai poate nadajdui? Pe cand, daca nadajduim ce nu vedem, asteptam cu rabdare."
* Nadejdea sau speranta in sine este de fapt o forma de asteptare. Ernst Hoffman scrie : " Speranta nou-testamentara este o asteptare rabdatoare, disciplinata si increzatoare dupa Domnul si Mantuitorul nostru...ea isi demonstreaza caracterul prin staruinta cu care asteapta. "
Daca astepti dupa Dumnezeu zilele acetea - daca Il asculti, dar nu vezi inca rezultatele la care speri - trebuie sa sti ca in Biblie, acestei asteptari ii este atasata o fagaduinta minunata:
"Flacaii obosesc si ostenesc,
chiar tinerii se clatina;
dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea,
ei zboara ca vuturii;
alearga si nu obosesc,
umbla si nu ostenesc. "
* Probabil Dumnezeu pretuieste umblarea noastra mai mult decat alergarea sau zborul.
Uneori nu putem face altceva decat sa umblam. Dar in acele momente, umblarea este suficienta. Probabil acest lucru se intampla atunci cand ivata este grea, cand vrem sa abandonam, dar Ii spunem Domnului:
"Nu ma las! Voi face pas dupa pas. Imi voi lua crucea. Il voi urma pe Isus chiar si pe acest drum."
Pasaje din cartea lui John Ortberg: "Daca vrei sa umbli pe apa, trebuie sa cobori din barca." - penultimul capitol.
steven curtis chapman--be still and know
Be still and know that He is God
Be still and know that He is holy
Be still, O restless soul of mine
Bow before the Prince of peace
Let the noise and clamor cease
Be still
Be still and know that He is God
Be still and know that He is faithful
Consider all that he has done
Stand in awe and be amazed
And know that He will never change
Be still
Be still and know that he is God
Be still and know he is our Father
Come rest your head upon his breast
Listen to the rhythm of his unfailing heart of love
Beating for His little ones
Calling each of us to come
Be still
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu